COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Coreea de Sud își construiește primul său portavion

Coreea de Sud își construiește primul său portavion

Coreea de Sud va începe anul viitor construcția primului său portavion și va cumpăra avioane de vînătoare pentru el, a anunțat ministrul Apărării din țara asiatică, citat de CNN.

Statul asiatic a dat de înțeles anul trecut că este interesat de un portavion, anunțând că va construi "o navă de transport multi-rol", însă planul guvernului pentru anii 2021-2025 prevede clar intenția de a construi nava de cîteva miliarde de dolari.

"Portavionul cu o capacitate de 30.000 de tone poate transporta forțe militare, echipamente și materiale, dar și avioane capable să decoleze și aterizeze pe vertical", a anunțat ministerul Apărării.


Avioanele F-35B, unice în lume

Este de așteptat ca autoritățile din Seul să cumpere pentru noua lor navă avioane Lockheed-Martin F-35B, cu decolare pe distanță scurtă și aterizare verticală. F-35B este singurul avion de acest tip aflat în producție în acest moment la nivel mondial.

Coreea de Sud se va alătura astfel SUA și Japoniei, ambele țări având deja avioane F-35B în regiunea vestică a oceanului Pacific.

Japonia a modificat distrugătoarele din clasa Izumo pentru a transporta avione, iar SUA are o navă amfibie de atac, dotată cu avioane F-35B.

Cu o capacitate de 30.000 de tone, noul portavion construit de Coreea de Sud va fi mai apropiat de navele japoneze decât de cea americană, care are o capacitate de 43.000 de tone.

China a început să construiască nave amfibii de atac, însă nu deține avione cu decolare și aterizare verticală.

Cât ar putea costa noul portavion

Coreea de Sud nu a specificat la cât se va ridica prețul noului portavion. Spre comparație, nava USS America, cu 25-30% mai mare decît viitorul portavion, costă 4 miliarde de dolari. Un exemplar de F-35B costă aproximativ 122 de milioane de dolari.

Dacă va cumpăra avioanele F-35B, Coreea de Sud va intra într-un cerc restrîns de utilizatori, doar SUA, Japonia și Marea Britanie avînd astfel de avioane de ultimă generație.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load