AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 464 358  Au ieșit 376 787​  Au rămas 86 251     Mai multe detalii
Eurovision stiri: 396
Transnistria stiri: 886
Criza energetică stiri: 711

Coreea de Sud: Fosta preşedintă Park Geun-hye a fost graţiată

24 dec. 2021,, 19:30   Război în Ucraina
1579 0

Fosta preşedintă a Coreii de Sud Park Geun-hye, condamnată la 20 de ani de închisoare pentru un răsunător scandal de corupţie care a precipitat demiterea ei în 2017, a fost graţiată, a anunţat vineri ministrul justiţiei, Park Beom-kye, citat de AFP.

Park Geun-hye figurează pe o listă a persoanelor beneficiind de o amnistie specială şi a fost graţiată într-o "perspectivă de unitate naţională", le-a declarat jurnaliştilor Park Beom-kye, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

În vîrstă de 69 de ani, ea ispăşea o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru corupţie şi abuz de putere, urmată de încă doi ani pentru încălcarea legii electorale.

Prima femeie aleasă preşedintă a Coreei de Sud, în 2013, Park Geun-hye a fost condamnată în 2018 pentru că a primit sau a solicitat zeci de milioane de dolari de la conglomerate sud-coreene, printre care Samsung Electronics, a partajat documente clasificate, a pus pe o "listă neagră" artişti care criticau politicile sale ori a demis responsabili care se opuneau abuzurilor sale de putere.

Scandalul a scos la lumină legăturile tulburi dintre aceste conglomerate familiale şi puterea politică.

În urma demiterii sale, avocatul de centru-stînga Moon Jae-in a fost ales la putere în 2017, surfînd pe pierderea credibilităţii conservatorilor. Acesta din urmă îşi va încheia singurul mandat în martie.

Potrivit agenţiei de presă Yonhap, starea de sănătate a fostei preşedinte, internată de mai multe ori în acest an, a motivat în parte decizia graţierii.

Atunci cînd, în ianuarie, sfîrşitul procesului lui Park Geun-hye a deschis posibilitatea de a solicita graţierea, serviciile preşedintelui Moon Jae-in au răspuns că "nu este potrivit" să se discute despre amnistie în acel moment.

Condamnarea unui fost şef de stat a fost "o lecţie istorică", a subliniat preşedinţia de la Seul.

În martie, procurorii sud-coreeni au anunţat sechestrul locuinţei fostei preşedinte, care nu a plătit amenda de 16 milioane de euro aplicată pentru corupţie.

Coreea de Sud este cunoscută pentru justiţia sa dură împotriva foştilor şefi de stat. Cei patru foşti preşedinţi sud-coreeni încă în viaţă au fost condamnaţi cu toţii după încheierea mandatului lor.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce este familia?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав