COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 774 327 INFECTAȚI 290 043(+1018)   TRATAȚI 273 920     DECESE 6713(+18)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2924
Puterea stiri: 6640

Convorbirile China-SUA de la Tianjin au aprofundat cunoașterea pozițiilor reciproce

27 iul. 09:30   În lume
1127 0

Convorbirile China-SUA de la Tianjin s-au desfășurat în general în mod deschis, au aprofundat cunoașterea pozițiilor reciproce, fiind benefice dezvoltării viitoare a relațiilor bilaterale, a declarat luni purtătorul de cuvînt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.

Oficialul chinez a menționat că în convorbiri partea chineză a abordat direct problemele existente în relațiile chino-americane, expunîndu-și atitudinile și pozițiile în dezvoltarea relațiilor bilaterale. Totodată, a exprimat opoziția categorică față de amestecul părții americane în treburile interne și prejudicierea intereselor Chinei, solicitînd Washingtonului să-și repare greșelile.

Partea americană a solicitat cooperarea și sprijinul Chinei în problemele legate de schimbările climatice, Iran și dosarul nuclear nord-coreean. Zhao Lijian a afirmat că partea chineză a jucat mereu un rol constructiv în aceste probleme. Cooperarea trebuie să se bazeze pe încrederea reciprocă, să se desfășoare sub premisa avantajelor reciproce și în bunele relații bilaterale. Partea americană trebuie să aibă o părere corectă despre cooperare, să conștientizeze că este imposibil ca pe de-o parte să caute să colaboreze cu China, iar pe de altă parte să aducă prejudicii intereselor Chinei.

Oficialul chinez a informat că în cadrul convorbirilor partea chineză și-a exprimat încă o dată nemulțumirile față de declarațiile și practicile greșite ale Washingtonului în legătură cu trasabilitatea COVID-19, problemele Taiwan, Xinjiang, Hong Kong și Marea Chinei de Sud, solicitînd părții americane să înceteze intervenția în treburile interne, deteriorarea intereselor Chinei, să nu mai pășească pe „linia roșie”și nici să lanseze confruntări sub pretextul valorilor. El a mai amintit părții americane să nu subaprecieze hotărîrea, voința și puterea poporului chinez de a apăra suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale statului.

În cadrul convorbirilor, partea chineză a mai prezentat părții americane două liste. Prima listă este cu greșelile părții americane care trebuie reparate, de exemplu anularea necondiționată a restricțiilor impuse vizelor membrilor Partidului Comunist Chinez și membrilor de familie ai acestora, abolirea sancțiunilor impuse liderilor, oficialilor și departamentelor guvernamentale din China, renunțarea la suprimarea companiilor chineze și a instituțiilor Confucius, încetarea hărțuirii studenților chinezi aflați în SUA, anularea extrădării lui Meng Wanzhou și altele.


A doua listă este cu cazurile care preocupă partea chineză, cum de pildă, cererea pentru viză a unor studenți chinezi a fost refuzată, cetățenii chinezi au fost tratați în mod inechitabil în SUA, cetățeni americani au încercat să ofenseze misiunile diplomatice ale Chinei, unii cetățeni chinezi au suferit de atacuri violente în SUA și altele. China solicită părții americane să rezolve aceste probleme cît mai grabnic posibil, să respecte și să asigure drepturile și interesele legitime ale cetățenilor și instituțiilor chineze.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽