TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Contractul UE cu AstraZeneca pentru vaccinul anti-COVID-19 ar putea să nu fie reînnoit

Uniunea Europeană ar putea să nu reînnoiască contractele pentru vaccin anti-COVID-19 cu grupul farmaceutic AstraZeneca, a indicat vineri ministrul francez al industriei Agnes Pannier-Runacher, informează AFP.

''Decizia nu este tranşată'', dar, după hotărîrea de miercuri a Danemarcei de a abandona vaccinarea cu serul AstraZeneca, ''există cea mai mare probabilitate'' ca Europa să nu facă noi comenzi, a declarat Pannier-Runacher pentru postul de radio RMC.

''Avem un portofoliu de vaccinuri cu ARN-mesager care funcţionează foarte bine şi are puţine efecte secundare, vom avea noi vaccinuri, dacă totul merge bine, Novavax, Sanofi, care sînt proteine de recombinare ce au rezultate foarte bune, şi avem 50 de ani de recul pe acest tip de tehnologie'', a explicat ea.

''Aceste vaccinuri vor sosi în al doilea semestru, aşadar vom vedea multe doze pe diferite platforme care permit un răspuns la ansamblul nevoilor'', a continuat ministrul francez.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat în această săptămînă că Pfizer-BioNTech s-a dovedit a fi ''un partener fiabil, care şi-a onorat angajamentele şi a fost reactiv la nevoile noastre'', spre deosebire de vaccinul AstraZeneca, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford.

În această săptămînă, Danemarca a devenit prima ţară europeană care a oprit folosirea vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, în condiţiile în care oficialităţile europene investighează informaţiile privind formarea cheagurilor de sînge la unii pacienţi din Regatul Unit şi Uniunea Europeană cărora le-a fost administrat acest ser.

Danemarca îşi continuă campania de vaccinare doar cu produsele Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load