Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Congresul SUA a aprobat proiectul de lege Lend-Lease pentru Ucraina

29 apr. 2022,, 12:45   Externe
2669 0

Camera Reprezentanților a Congresului SUA a aprobat proiectul de lege Lend-Lease pentru Ucraina pînă la sfîrșitul acțiunilor militare. Anterior, pe 6 aprilie, proiectul de lege a fost aprobat de camera superioară a Congresului — Senatul.

Acum acesta urmează să fie semnat de președintele american Joe Biden și, nu mai tîrziu de 90 de zile de la intrarea în vigoare, șeful statului trebuie să stabilească procedurile accelerate de livrarea a ajutorului militar Ucrainei.

Documentul intitulat "Legea de împrumut și închiriere a apărării democrației din Ucraina din 2022" a fost prezentat Camerei Superioare a Congresului de către parlamentari din ambele partide în ianuarie, înainte de începerea operațiunii militare a Rusiei în Ucraina. Documentul care reînvie programul Lend-Lease din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, este conceput pentru a facilita furnizarea de echipamente militare Kievului.

Conform legii, după semnare, președintele SUA va primi împuterniciri extinse privind încheierea acordurilor cu guvernul ucrainean privind furnizarea sau închirierea de arme"pentru a proteja populația civilă din Ucraina". Aceste împuterniciri vor rămîne în vigoare pînă la sfîrșitul "conflictului", ceea ce în document presupune ceea ce se întîmplă în relațiile dintre Ucraina și Rusia după anexarea Crimeei la aceasta din urmă.

Documentul anulează unele restricții care erau în vigoare în cadrul precedentului program Lend-Lease, în cadrul căruia Statele Unite au furnizat arme aliaților în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În special, este anulată limita de cinci ani privind furnizarea lend-lease și prevederea care permite Statelor Unite să retragă asistența militară oferită în orice moment. De asemenea, nu va exista cerința conform căreia partea primitoare trebuie să fie de acord să achite toate cheltuielile SUA suportate în timpul închirierii armelor și prevederea care-i permite Congresului să interzică transmiterea anumitor tipuri de arme.


Lend-Lease este un program cu ajutorul căruia Statele Unite au simplificat și accelerat procedura de aprovizionare a aliaților cu arme, produse alimentare, petrol și alte bunuri necesare pentru a lupta împotriva Germaniei Naziste. Această lege a fost adoptată în martie 1941 și a fost în vigoare pînă în septembrie 1945. În special, au primit această asistență Marea Britanie, țările Regatului Unit Al Marii Britanii, Franța (mișcarea de rezistență), China și URSS. Pachetul acestei asistențe a inclus nave de război, avioane și arme grele.

În perioada lend-lease, aliații SUA au primit arme în valoare de 50 de miliarde de dolari la cursul din 1941 (echivalentul a 690 de miliarde de dolari în 2020).

Acest lucru nu numai că i-a ajutat pe aliați să învingă naziștii, dar a devenit și un impuls uriaș pentru economia americană, care construia într-un ritm nebun tancuri, artilerie, nave de război și nave comerciale, pentru ca continentul european să aibă surse pentru a distruge inamicul. Și nu este vorba doar de industria militară. Un impuls au primit și fermierii americani și lucrătorii petrolieri, care ofereau produse alimentare și combustibil, sprijinind astfel Marea Britanie și aliații pe tot parcursul luptei.

În condițiile programului lend-lease, aliații aveau dreptul să folosească echipamentul militar pînă cînd acesta era distrus de inamic sau pînă în momentul victoriei și întoarcerea acestora înapoi în Statele Unite. Cu toate acestea, doar o mică parte din armele trimise s-au întors în Statele Unite. Acordurile de împrumut-închiriere cu țările europene prevedeau, de asemenea, rambursarea livrărilor nu numai în bani (sub formă de împrumuturi pe termen lung către Statele Unite) sau returnarea bunurilor, ci și prin "acțiuni comune care vizează crearea unei ordini economice internaționale liberalizate în lumea postbelică".

Programul Lend-Lease creat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost văzut ca o schimbare a jocului în conflict, deoarece a permis SUA să-și aprovizioneze rapid aliații fără obstacole procedurale care consumă mult timp.

Se știe că în timpul războiului prin programul lend-lease Statele Unite au furnizat URSS echipament militar, în special aeronave, muniții și carne înăbușită. Dacă nu se întîmpla acest lucru, războiul ar fi putut dura încă doi ani.

După cum a remarcat președintele Rusiei, Vladimir Putin, livrările prin lend-lease și deschiderea apoi a celui de-al doilea front au jucat un rol semnificativ în înfrîngerea inamicului comun, a dușmanului comun - nazismul. Dar cooperarea nu a fost doar strategică, ci și comercială. În 1990, președinții URSS și Statelor Unite au convenit că Rusia va plăti restul datoriei lend-lease pînă în 2030. "Rusia a plătit în 2006 toți banii rămași din lend-lease datorați Statelor Unite. Acest subiect este închis. Rusia a plătit integral pentru livrările Lend-Lease", a subliniat Vladimir Putin.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?