X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Companiile americane se confruntă cu un val de demisii

16 noi. 2021,, 21:00   Externe
3192 1

Companiile americane se confruntă cu valuri de demisii din partea angajaților. În SUA se înregistrează record după record al numărului de plecări. Există multe oportunități și atunci oamenii pleacă spre un job considerat mai bun. Este o situație care pune presiune și mai mare asupra salariilor și, mai departe, reprezintă gaz pe foc pentru inflația care deja este la un record al ultimelor trei decenii.

Economia americană a raportat pentru septembrie peste 10 milioane de locuri de muncă pentru care se căutau angajați. Este un deficit acut de forță de muncă, iar opțiunile pentru angajați generează valuri de demisii, transmite digi24.ro.

Companiile din aproape toate industriile concurează pentru a atrage muncitori. Datele arată că sînt trei milioane de oameni mai puţini în comparaţie cu nivelurile de dinaintea pandemiei.

Lupta pentru muncitori a impulsionat creşterea salariilor la un ritm anual de 4,9% în octombrie, deşi aceasta a fost depăşită de inflaţie, ceea ce reprezintă o scădere a cîştigurilor reale, arată Reuters.

Încredere în piața muncii. Din ce domenii pleacă cei mai mulți omeni


Renunţările la locurile de muncă au crescut cu aproximativ 164.000 în septembrie, ridicînd totalul la un nivel record de 4,4 milioane.

Rata de renunţare reflectă, pe de altă parte, încrederea îm piaţa muncii, deoarece lucrătorii pleacă atunci cînd sînt mai siguri în capacitatea lor de a-şi găsi un nou loc de muncă.

Aproape 56.000 de oameni au renunţat la locuri de muncă în industria artelor, divertismentului şi recreării, în timp ce 47.000 au plecat din celelalte servicii. În sectorul educaţiei de stat şi locale au plecat 30.000 de angajaţi.

Presiunea asupra salariilor mărește pericolul inflației

Mobilitatea și deficitul generează însă o presiune asupra salariilor, care va avea ca efect un nou impuls asupra inflației. Indicele prețurilor de consum în Statele Unite a urcat în octombrie la 6,2% și reprezintă cea mai mare creștere anuală din 1990. Un sondaj al Universităţii din Michigan arată consternarea în rîndul consumatorilor, care au senzaţia că economia a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii zece ani, puţini dintre ei considerînd că autorităţile iau măsuri suficiente pentru a combate inflaţia.

Rezerva Federală a rezistat pînă acum apelurilor de a lua măsuri mai puternice pentru a combate o inflaţie peste aşteptări, argumentînd că aceasta rămîne tranzitorie, chiar dacă va persista şi anul viitor. Deocamdată va încetini tiparnița de bani - reduce programul masiv de cumpărare de obligaţiuni luna aceasta, măsură considerată ca un precursor al creşterii ratelor dobînzilor de la nivelul lor actual care este aproape de zero. Investitorii se aşteaptă în prezent la o creştere a dobînzii cheie la jumătatea anului 2022.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?