TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Comisia Europeană vrea să ofere persoanelor care călătoresc în UE roaming gratuit

Comisia Europeană a propus miercuri un nou regulament privind roamingul, pentru a se asigura că persoanele care călătoresc în ţările UE continuă să beneficieze de acesta fără costuri suplimentare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Într-un moment în care călătoriile neesenţiale sînt descurajate, aceasta este o acţiune importantă pentru pregătirea unui viitor mai bun. Noul regulament va prelungi normele actuale, care urmează să expire în 2022, pentru încă 10 ani. Acesta va asigura, de asemenea, servicii de roaming îmbunătăţite pentru persoanele care călătoresc. De exemplu, consumatorii vor avea dreptul ca atunci cînd se află în străinătate să beneficieze de aceeaşi calitate şi viteză a conexiunii la reţeaua mobilă ca în ţara lor, dacă sînt disponibile reţele echivalente, scrie agerpres.ro.

Noile norme vor asigura, de asemenea, un acces eficient la serviciile de urgenţă, inclusiv prin sporirea gradului de informare în legătură cu modalităţile alternative de acces pentru persoanele cu handicap şi vor îmbunătăţi cunoştinţele consumatorilor cu privire la posibilele costuri generate de utilizarea în roaming a serviciilor cu valoare adăugată.

"Oriunde ne aflăm în Europa, putem să păstrăm legătura cu cei dragi, să avem discuţii de afaceri sau să facem schimb de experienţe atunci cînd călătorim, fără să ne îngrijorăm că vom plăti facturi exorbitante. Eliminarea tarifelor de roaming este un exemplu important al modului în care UE conectează milioane de cetăţeni şi le îmbunătăţeşte viaţa. Noile norme nu numai că vor menţine serviciile de roaming la preţurile naţionale, dar le vor şi îmbunătăţi suplimentar", a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

La rîndul său, Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a apreciat că iniţiativa potrivit căreia milioane de europeni au beneficiat de avantajele oferite de serviciile de roaming fără costuri suplimentare în întreaga UE a fost una reuşită, devenită "o veritabilă piatră de temelie a pieţei unice".


"În deceniul digital al Europei, fiecare dintre noi trebuie să dispună de o conectivitate excelentă peste tot în Europa, la fel ca în ţara de domiciliu. Astăzi ne confirmăm angajamentul faţă de cetăţeni. În paralel, depunem eforturi pentru a sprijini investiţiile în infrastructuri adecvate", a adăugat el.

Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, jumătate dintre europenii care deţin un telefon mobil au călătorit în altă ţară din UE în ultimii doi ani. Datorită actualului Regulament privind roamingul, tarifele de roaming ale UE au fost eliminate la 15 iunie 2017 şi, de atunci, aproape 170 de milioane de cetăţeni beneficiază de roaming gratuit şi pot rămîne conectaţi cînd călătoresc în cadrul pieţei unice.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load