COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1042)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6578(+9)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2908
Puterea stiri: 6594

Comisia Europeană începe lupta cu fenomenul spălării banilor

20 iul. 19:39   În lume
988 0

Comisia Europeană a anunţat, marţi, că îşi doreşte să creeze o agenţie contra spălării banilor în cadrul propunerilor legislative menite să lupte mai bine contra finanţării terorismului, după mai multe scandaluri în care au fost implicate bănci din UE, scrie AFP.

Această nouă entitate va fi în special responsabilă să supervizeze şi să coordoneze autorităţile naţionale. "Obiectivul este de a ameliora depistarea tranzacţiilor şi activităţilor suspecte şi de a combate breșele folosite de infractori", a explicat Comisia într-un comunicat.

Noua agenţie, care va angaja în jur de 250 de persoane, va trebui să fie operaţională începînd din 2024.

Regulile europene contra spălării banilor "sînt printre cele mai stricte din lume. Dar ele trebuie să fie acum aplicate într-o manieră coerentă şi să facă obiectul unei supravegheri stricte pentru a asigura că sînt cu adevărat eficiente", a explicat vicepreşedintele Comisiei, Valdis Dombrovskis.

Acest proiect a fost anunţat acum un an, după mai multe scandaluri.


Printre ele, cel legat de Danske Bank, în centrul unui caz de spălare de bani de aproape 200 de miliarde de euro între 2007 şi 2015 printr-o filială estoniană, un caz care a implicat şi Deutsche Bank.

Cazurile au implicat adesea sucursale ale băncilor din statele baltice ale UE folosite de ruşii bogaţi pentru tranzacţii dubioase. A treia cea mai mare bancă din Letonia, ABLV, a fost închisă în 2018 după ce a fost acuzată de spălare de bani în beneficiul clienţilor ruşi şi de încălcare a sancţiunilor contra Coreei de Nord.

Luna trecută, birourile de la Nordea din Danemarca au fost percheziţionate în cadrul unei anchete referitoare la spălarea de bani.

"Fiecare nou scandal de spălare de bani este unul prea mult", a afirmat Dombrovskis.

Activităţile financiare suspecte sînt în jur de 1% din produsul intern brut al UE, adică aproape 130 de miliarde de euro, potrivit Europol.

Bruxelles-ul vrea să impună o limită de 10.000 de euro pentru plăţile cash în UE. În unele ţări membre, nu există niciun planfon pentru plăţile în lichidităţi, ceea ce face mai uşoară reciclarea banilor murdari.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Intrarea în cafenele și restaurante ar putea fi permisă doar pentru cei testați sau vaccinați anti COVID-19. Care vor fi consecințele?
🔽🔽