X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3992

Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva TikTok

19 feb. 17:45   Externe
1899 0

Comisia Europeană a iniţiat luni proceduri oficiale pentru a evalua dacă TikTok a încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale în domenii legate de protecţia minorilor, transparenţa publicităţii, accesul la date pentru cercetători, precum şi gestionarea riscurilor legate de proiectarea dependenţei şi de conţinutul dăunător.

„Protecţia minorilor este o prioritate majoră în materie de asigurare a respectării legii pentru Actul legislativ privind serviciile digitale. Fiind o platformă care ajunge la milioane de copii şi adolescenţi, TikTok trebuie să respecte pe deplin Actul legislativ privind serviciile digitale şi să joace un rol deosebit în protecţia minorilor în mediul online. Lansăm astăzi această procedură oficială de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor pentru a ne asigura că se iau măsuri proporţionale pentru a proteja bunăstarea fizică şi emoţională a tinerilor europeni. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne proteja copiii", a spus comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, potrivit Agerpres.

Procedurile Comisiei Europene se vor concentra asupra următoarelor domenii: respectarea obligaţiilor DSA legate de evaluarea şi atenuarea riscurilor sistemice, în ceea ce priveşte efectele negative reale sau previzibile care decurg din proiectarea sistemului TikTok, inclusiv a sistemelor algoritmice, care pot stimula dependenţele comportamentale şi/sau pot crea aşa-numitele „efecte ale găurii de iepure”; respectarea obligaţiilor prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale de a institui măsuri adecvate şi proporţionale pentru a asigura un nivel ridicat de confidenţialitate, siguranţă şi securitate pentru minori, în special în ceea ce priveşte setările implicite de confidenţialitate pentru minori, ca parte a proiectării şi funcţionării sistemelor lor de recomandare; respectarea obligaţiilor prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale de a pune la dispoziţie un registru de date cu funcţie de căutare şi fiabil pentru comunicările cu caracter publicitar prezentate pe TikTok; măsurile luate de TikTok pentru a spori transparenţa platformei sale. Investigaţia se referă la presupuse deficienţe în ceea ce priveşte acordarea accesului cercetătorilor la datele accesibile publicului TikTok, astfel cum se prevede la articolul 40 din Actul legislativ privind serviciile digitale, potrivit unui comunicat de presă.

Executivul comunitar subliniază că actuala iniţiere a procedurilor nu aduce atingere niciunei alte proceduri pe care Comisia ar putea decide să o iniţieze cu privire la orice alt comportament care ar putea constitui o încălcare în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, de exemplu în ceea ce priveşte obligaţiile unui furnizor privind diseminarea de conţinut ilegal, cum ar fi conţinutul cu caracter terorist sau abuzul sexual online asupra copiilor, sau notificarea suspiciunilor de infracţiuni.

De asemenea, aceasta nu aduce atingere acţiunilor de asigurare a respectării legislaţiei întreprinse de alte autorităţi în temeiul altor cadre de reglementare, de exemplu de Reţeaua de cooperare pentru protecţia consumatorilor.

9
0
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?