TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cîte vietăți au dispărut în ultimii 42 de ani, din cauza poluării

Cîte vietăți au dispărut în ultimii 42 de ani, din cauza poluării

Cu toți sîntem afectați de poluare, încălzirea globală și schimbările climatice, dar uităm de numărul mare de animale care au dispărut din cauza activității noastre.

Un nou studiu atrage atenția asupra scăderii semnificative a populației de vietăți din segmentul de megafaună de apă dulce. În această categorie intră orice animale care cîntăresc peste 30 de kilograme, de la delfini de rău, pînă la castori, crocodili, țestoase gigant sau sturioni. Din păcate, în 1970 și 2012, populație de creaturi de apă dulce din acest segment a scăzut cu fabuloasa valoare de 88%, la nivel global.


Statistica îngrijorătoare a fost publicată de curînd într-un comunicat de presă al cercetătorilor de la Institutul de Ecologie pentru Apă Dulce și Pescătorie Autohtonă din Leibniz, Austria. Valoarea de 88%, pe lîngă faptul că este șocantă, e de două ori mai mare decît rata scăderii vertebratelor din ocean și de pe uscat.

Cele mai afectate sînt speciile de pești mari. Problema majoră pleacă de la lipsa efortului de monitorizare și conservare a megafaunei de apă dulce, mai ales în zonele cu un grad ridicat de biodiversitate. Pentru a ajunge la o concluzie relevantă, cercetătorii au adunat informații referitoare la evoluția a 126 de specii de viețuitoare din categoria vizată, cît și date istorice și contemporane referitoare la răspîndirea în Europa și SUA a 44 de specii.

”Rezultatele sînt alarmante și confirmă fricile oamenilor de știință implicați în studierea și protejarea biodiversității de apă dulce.”, a afirmat Sonja Jahnig, autor senior al studiului și expert în efectele schimbărilor globale asupra ecosistemelor din rîuri. Punctual, cea mai mare scădere a megafaunei s-a înregistrat în zona Indomalaya, de 99% și în Palearctic, de 99%. Primul vizează Asia de Sud și Sud-Est și sudul Chinei. Cele mai afectate specii sînt sturionii, peștii din familia somonului și a somnului gigant. Aceștia au scăzut cu 94%, în timp ce reptilele au scăzut cu 72%.

Deși cauza majoră a acestei situații este supra exploatarea, foarte aproape se află scăderea volumului de apă dulce din rîuri, lacuri și alte corpuri de apă. În mod real, încălzirea globală a dus la dispariția multor cursuri de apă, iar vietățile au avut de suferit. Activitatea animalelor a fost periclitată și de construirea multor baraje, o altă activitate umană. Ca referință, peste 3700 de baraje sînt în construcție sau în stadiu de proiect pe mapamond.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load