TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cît sunt de periculoase şi cum te pot afecta rețelele 5G

Cît sunt de periculoase şi cum te pot afecta rețelele 5G

Companiile de telefonie mobilă din întreaga lume au anunţat că încep să pună la dispoziţia publicului accesul la standardul 5G.


Cea de a cincea generaţia a tehnologiei de internet mobil promite viteze mult mai mari decît generaţiile anterioare, oamenii de ştiinţă estimînd că, în comparaţie cu 4G, noua tehnologie poate trimite informaţii mai repede la viteze de 10 şi 100 de ori mai mari, notează Live Science, citat de descopera.ro.


„Cu o rată de descărcare de gigabiţi pe secundă, am putea descărca un film în cîteva secunde pe telefoanele sau tabletele noastre. Acest tip de trafic poate permite realitatea virtuală sau chiar maşinile autonome”, explică Harish Krishnaswamy, profesor de inginerie electrică al Universităţii Columbia.


Tehnologia 5G permite extinderea frecvenţelor pe care se face transferul de date către valurile milimetrice. Din păcate, acest tip de unde este absorbit de către multe dintre materialele folosite pentru clădirile şi obiectele din jurul nostru. De aceea, pentru a remedia această limitare, oamenii d eştiinţă care au dezvoltat această tehnologie au realizat o serie de dispozitive care să acţioneze într-un mod precum cel al antenelor care transmit semnalele radio din prezent.


Odată cu anunţul dezvoltării acestei tehnologii şi, mai ales, odată cu anunţul că unii operatori de telefonie vor să introducă acest standard pentru clienţii lor, publicul a început să îşi pună întrebări legate de potenţialul pericol al acesteia.


Îngrijoararea publicului vine de la faptul că 5G foloseşte undele milimetrice, acestea fiind o formă de radiaţii. „Adesea, există o confuzie între radiaţiile ionizante şi cele non-ionizante din cauza faptului că termenul <<radiaţie>> este folosit pentru a le desemna pe ambele”, a explicat Kenneth Foster, profesor de bioinginerie de la Universitatea Pennsylvania.


„Singurul efect al radiaţiilor non-ionizante care a fost stabilit cu exactitate este cel de încălzire”, explică dr Foster. În aceste condiţii, pericolul poate apărea doar atunci cînd am petrece perioade foarte îndelungate.


Parte dintre scepticismul faţă de 5G este alimentat de către scepticismul cu care generaţiile anterioare au fost primite. În prezent, cu excepţia unor studii asupra unor şoricei, datele sînt inconcludente asupra pericolelor acestor radiaţii.


Totuşi, oamenii de ştiinţă recomandă ca studii legate de tehnologia 5G să fie demarate cît mai curînd posibil pentru a înţelege mai bine efectele acesteia şi pentru ca publicul să poată lua o decizie lagată de aceasta în cunoştinţă de cauză.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load