COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 828 466  INFECTAȚI  316 529(+1115)   TRATAȚI 296 577     DECESE 7241 (+35)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2947
Puterea stiri: 6861

Cît de periculoasă e aplicația TikTok pentru copii?

26 ian. 23:01   În lume
6225 0

Decesul unei fetițe de 10 ani din orașul italian Palermo, care participa la o provocare numită „jocul cu eșarfa” de pe rețeaua socială TikTok, a șocat Italia, autoritățile luînd decizia să blocheze aplicația pentru utilizatorii a căror vîrstă nu este garantată.

Bogdan Botezatu, expert în securitate IT, a explicat luni seară la Digi24 cît de periculoasă este aplicația TikTok și ce soluții pot fi luate pentru ca o asemenea tragedie să nu se mai repete.

„Problema TikTok e, probabil, problema de care suferă orice rețea socială. Foarte mulți tineri, care încearcă să facă foarte mult trafic, făcînd chestii mai mult sau mai puțin periculoase. TikTok e una dintre rețelele care a început să crească exploziv, dar nu e singur rețea care astfel de probleme. Acum cîțiva ani era la modă să mănînci pastile de detergent, acum cîteva luni era la modă să dansezi în afara mașinii care încă era pe stradă. Adolescenții, tinerii au fost întotdeauna rebeli, încercînd să facă cît mai multe vizualizări în scopul monetizării acestor conturi”, a explicat Bogdan Botezatu.

El a subliniat că cei mai mici vor încerca astfel să imite comportamentul, pentru a încerca să aparțină rețelei sociale sau să facă parte din „trendurile zilei”.

Expertul a spus că „este foarte greu să identifici un utilizator, atîta vreme cît nu-l pui să-și facă o fotografie cu un act de identitate sau cu părinții care să-i dea voie pe respectiva rețea socială”.


Bogdan Botezatu a precizat că o parte din problemă e că, uneori, părinții îi lasă pe copii nesupravegheați pe internet, cît timp ei lucrează sau fac altceva în casă. El a identificat ca o soluție folosirea dispozitivelor electronice și internetul, în primii ani din viață, împreună cu părinții: „Undeva unde să fim atenți la ce consumă copilul și cum interacționează acesta cu internetul”.

El a adăugat că cei mici trebuie să fie încurajați să le spună părinților cînd au o problemă pe internet sau ajung la conținut problematic.

Întrebat dacă poate fi comparată această provocare cu „Balena Albastră” - un joc din 2017, care îi incita pe tineri să realizeze timp de 50 de zile provocări din ce în ce mai periculoase, pînă la ultima etapă: sinuciderea - Bogdan Botezatu a răspuns că acel joc „a fost un trend de care am scăpat mult prea ușor”, în sensul că „pînă la urmă se dovedise a fi o serie de povești și fantasmagorii pe care le schimbau copiii, dar care nu au avut un impact real asupra vieții acestora”.

„Din nefericire, cred că avem o problemă reală cu lipsa de educație tehnologică care s-ar putea pe stradă. Cel puțin cînd eram noi elevi, venea cineva la școală să ne facă un curs de educație rutieră. În acest moment, avem o armă extraordinară în mînă, pe care o putem folosi în beneficiul nostru sau în detrimentul nostru. Tehnologia este o armă și ar trebui predată la școală, în așa fel încît toată lumea să înțeleagă cum să interacționeze în siguranță pe internet, cum să se ferească de potențiali prădători sexuali sau de persoane necunoscute care încearcă să-ți facă rău într-un fel sau altul”, a precizat expertul în securitate IT.

Întrebat cum ar caracteriza aplicația TikTok, Bogdan Botezatu a spus că „e o rețea cu foarte mult apel la tineri. Acum doi ani nu exista pe radarul tehnologic și acum este una din cele mai virale rețele de partajare de conținut din lume”. „A fost investit foarte mult capital de marketing în creșterea acestei rețele tocmai în cadrul tinerilor și e în interesul rețelei ca orice imagine, orice conținut să se viralizeze foarte repedeși să aibă expunere la cît mai mulți tineri”.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽