Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Cît de eficient este vaccinul AstraZeneca în comparație cu celelalte

28 feb. 2021,, 16:30   Externe
7347 3

Mai ieftin și mai ușor de păstrat - mulți și-au pus speranțele în vaccinul anti-coronavirus al companiei AstraZeneca. Au urmat însă îndoieli privind eficacitatea serului pentru cei în vîrstă și în cazul mutațiilor, se arată într-o analiză a dw.com.

Vaccinul AZD1222 a fost dezvoltat de o echipă a Universității Oxford împreună cu concernul farmaceutic AstraZeneca.

Împotriva coronavirusul original, vaccinul AstraZeneca a atins o eficiență de 76 la sută în testele clinice, după prima doză. Administrat la 12 săptămîni sau mai multe după prima doză, rapelul ridică eficacitatea la 82 la sută. Acest indicator este mai mic comporativ cu eficiența vaccinului Sputnik-V - 91,6% și Pfizer de 94 la sută.

Totodată, vaccinul AstraZeneca, potrivit studiilor, s-a dovedit a fi mai puțin eficient față de noile tulpini ale coronavirsului. Un studiu al vaccinului AstraZeneca împotriva variantei B117, raportat pentru prima dată în Marea Britanie, a stabilit o eficacitate similară cu cea împotriva virusului original. Rezultatele studiului arată că vaccinul împotriva variantei britanice este eficient în proporție de 75 la sută.

În cazul mutației B1351, eficiența este semnificativ mai mică, dar cifre exacte nu sînt încă disponibile. Guvernul sud-african a decis să stopeze lansarea vaccinului AstraZeneca. Motivul: un studiu restrîns, care nu a fost încă evaluat, cu 2.000 de persoane din Africa de Sud, a arătat că vaccinul oferă ”protecție minimă” împotriva infecțiilor ușoare și moderate ale Covid-19, cauzate de varianta B1351.


Varianta este considerată mai periculoasă, deoarece se răspîndește mai repede, provocînd majoritatea infecțiilor cu Covid-19 în Africa de Sud.

Există anumite rezerve și față de vîrsta persoanelor cărora li se recomandă acest vaccin.

Comisia permanentă de vaccinare din Germania (STIKO) recomandă vaccinul AstraZeneca numai pentru persoanele cu vîrsta de pînă la 64 de ani. Recomandarea ține cont de lipsa datelor privind eficacitatea vaccinului la vîrstnici. Majoritatea participanților la studiile AstraZeneca au avut între 18 și 55 de ani. AstraZeneca a precizat că ”eficacitatea vaccinului la persoanele mai în vîrstă nu a putut fi evaluată” și că urmează studii pe această temă.

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat pînă în prezent în peste 50 de țări de pe cele patru continente, a anunțat compania. Prima țară care a acordat aprobarea a fost Marea Britanie, pe 30 decembrie 2020, urmată de piețele mari, cum ar fi UE și India.

De menționat că, zeci de medici din Odessa s-au simțit rău după ce au fost vaccinați cu preparatul împotriva coronavirusului de la compania suedeză-britanică AstraZeneca, a transmis UNIAN cu referire la șeful departamentului local de sănătate, Elena Yakimenko.

Potrivit ei, în total, din 25 februarie au fost vaccinați circa 60 de medici și asistente medicale, inclusiv din numărul personalului de urgență. A doua zi, aproape jumătate dintre ei s-au simțit foarte rău. "A existat o reacție sub formă de creștere a temperaturii-de la 37,2 la 38,5 grade. Deteriorarea stării generale", a explicat Yakimenko.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?