TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cît a investit UE și Canada în NATO? Trump: Nu e destul

Alianţa Nord-Atlantică vrea să afişeze unitate şi solidaritate, la 70 de ani de la înfiinţare, în pofida unor declaraţii contradictorii.

Mici dezacorduri au apărut şi la reuniunea recentă de la Londra, la care Donald Trump a fost, din nou, în centrul atenţiei.

După ce a fost, se pare, bîrfit de premierul britanic şi de cel canadian, preşedintele Statelor Unite a fost contrazis chiar de secretarul general al NATO.

Oficialul a spus că ţările europene şi Canada au contribuit din plin la bugetul Alianţei, deşi liderul de la Casa Albă se plîngea că aceste state nu îşi majorează cotizaţia.

Statele care fac parte din Alianţa Nord-Atlantică au refirmat angajamentul lor de a se apăra reciproc în caz de atac extern şi s-au declarat pregătite să facă fatză provocărilor actuale. Chiar dacă preşedintele Donald Trump s-a tot plîns că aliații Americii nu sînt generoşi cînd vine vorba despre cheltuieli militare, secretarul general al NATO a înaintat altă variantă.


Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO: “Acesta este al cincilea an de creştere a investiţiilor în apărare. De fapt, aliaţii europeni şi Canada au adăugat 130 de miliarde de dolari şi, pînă la finele lui 2024, această sumă va creşte la 400 de miliarde de dolari. Este un lucru fără precedent şi face NATO mai puternică. Dar liderii au fost de acord că trebuie să facem şi vom face mai mult.”

În cadrul reuniunii au fost acoperite teme dintre cele mai diverse - de la atacurile cibernetice, pînă la provocările strategice puse de China. Cît despre Rusia, secretarul general al Alianţei a spus că el crede într-un dialog pe două căi, care să includă apărarea şi descurajarea unor acţiuni radicale. De la Moscova a venit şi răspunsul lui Vladimir Putin.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: “Se ştie că ne-am exprimat în mod repetat disponibilitatea de a coopera cu NATO, am demonstrat dorinţa noastră de a combate împreună ameninţările reale, inclusiv, aşa cum se ştie, terorismul internaţional, conflictele armate locale şi pericolul proliferării necontrolate a armelor de distrugere în masă.”

Coregrafia atent studiată a acestui summit aniversar nu a reuşit să ascundă diferendele dintre țările membre: recentele acţiuni militare ale Turciei în nordul Siriei şi mai ales controversatele comentarii ale preşedintelui Franţei, care a spus că NATO “este în moarte cerebrală”. La finalul reuniunii, Macron a refuzat să îşi ceară scuze pentru declaraţiile critice la adresa Alianţei şi a adăugat că acestea nu au făcut decît să deschidă o discuţie despre un subiect important.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load