COVID-19 în MOLDOVA

Cipru blochează adoptarea de noi sancțiuni de către UE împotriva Belarusului

Cipru blochează adoptarea de noi sancțiuni de către UE împotriva Belarusului

Cipru a blocat adoptarea de către UE a unor noi sancţiuni împotriva Belarusului, cerînd ca măsuri comparabile să fie luate mai întîi împotriva Turciei în criza din Mediterana de Est, a informat miercuri AFP, citînd surse europene.

Miniştrii europeni ai afacerilor externe şi-au dat acordul în august pentru sancţionarea responsabililor pentru reprimarea mişcării de protest din Belarus împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. Consiliul UE a stabilit o listă de nume împotriva cărora urmau să fie instituite interdicţii de intrare pe teritoriul comunității europene şi măsuri de îngheţare a averilor, relatează digi24.ro.

Potrivit unor surse diplomatice, lista conţine în prezent în jur de 40 de nume. Dar potrivit acestor surse, Cipru a transmis, în cadrul unei reuniuni care a avut loc miercuri, că nu poate să-şi dea încă acordul pentru sancţiunile împotriva Belarus, ceea ce blochează adoptarea de astfel de măsuri, care necesită unanimitate.


Această opoziţie este legată de solicitarea Ciprului ca UE să adopte sancţiuni împotriva unor persoane din Turcia, pentru rolul lor în decizia ca această țară să procedeze la foraje de explorare în Mediterana de Est, ceea ce a dat naștere unor vii tensiuni în zonă. În prezent, numai două persoane sînt vizate de sancţiuni.

Unele ţări sînt însă rezervate în privinţa listei propuse de Cipru, a declarat o sursă diplomatică.

Grecia şi Cipru sînt în prima linie a disputei cu Turcia, care revendică dreptul de a exploata zăcăminte de hidrocarburi într-o zonă maritimă considerată de Atena în aria sa de suveranitate. Apariţia, pe 10 august, a unei nave de prospectare seismică turcă în apele revendicate de Atena a dus la o escaladare a tensiunilor.

Sancţiunile vor fi discutate cu prilejul viitoarei reuniuni a miniştrilor europeni de externe programată la 21 septembrie. Relaţiile cu Turcia vor fi şi ele pe agenda summitului UE prevăzut să aibă loc trei zile mai tîrziu, pe 24 şi 25 septembrie.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load