Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat în discursul său că propune promovarea relațiilor bilaterale dintre China și toate țările africane, cu care au stabilit relații diplomatice la nivel de parteneriat strategic sau la nivel mai înalt, și ridicarea relațiilor China-Africa la rang de comunitate cu destin comun pentru toate vremurile în noua epocă, scrie romanian.cri.cn
În același timp, partea chineză a lansat inițiativa de modernizare în șase aspecte și a anunțat 10 acțiuni pentru impulsionarea modernizării ambelor părți, stabilind foaia de parcurs a eforturilor comune de promovare a modernizării.
Summitul Forumului de Cooperare China-Africa este la a patra ediție și după stabilirea relațiilor Chinei cu Africa la rang de comunitate cu destin comun pentru toate vremurile în noua epocă, cooperarea bilaterală va deveni tot mai strînsă și mai bogată.
La cea de-a treia sesiune plenară a celui de-al 20-lea Comitet Central al Partidului Comunist Chinez s-au stabilit linii importante pentru aprofundarea reformei și stimularea modernizării în stil chinezesc. Și Africa înaintează cu pași solizi către obiectivul de modernizare trasat în Agenda din 2063 a Uniunii Africane. Modernizarea este direcția comună a Chinei și Africii, totodată și semnificația esențială a construcției comunității cu destin comun pentru toate vremurile în noua epocă.
China este cea mai mare țară în curs de dezvoltare, iar Africa este continentul cu cele mai multe țări în curs de dezvoltare. Ce fel de modernizare urmăresc China și Africa? Una echitabilă și rațională, deschisă și reciproc-avantajoasă, modernizare care pune în prim-plan oamenii, una diversă și incluzivă bazată pe pace și securitate – aceasta este răspunsul dat de China la actualul summit.
China a promis că în următorii trei ani va lansa 10 acțiuni comune cu partea africană, care implică învățare reciprocă din civilizațiile diverse, revigorarea comerțului, colaborarea în lanțul industrial, interconectivitatea maritimă și terestră, impulsionarea dezvoltării, sănătatea, agricultura, schimburile interumane, dezvoltarea verde și securitate. Se poate observa că aceste acțiuni sînt continuarea și dezvoltarea celor“10 planuri de cooperare”, “opt acțiuni”și “nouă proiecte” aplicate în comun de China și Africa, și o foaie de parcurs a eforturilor Chinei și Africii în realizarea modernizării. Cele 10 acțiuni comune nu iau în considerare numai cele mai directe și urgente nevoi de dezvoltare ale țărilor africane, ci corespund și tendinței generale a epocii, valorificînd complementaritatea dintre China și Africa.China a mai anunțat că va extinde unilateral deschiderea pieței și va oferi țărilor cel mai puțin dezvoltate cu care are relații diplomatice, inclusiv 33 de țări africane, zero taxe vamale la toate produsele impozabile. Va sprijini construcția de centre de control al bolilor în Africa. Va încuraja întreprinderile chineze să investească în Africa și se va angaja în crearea de un milion de locuri de muncă în Africa. Toate aceste măsuri arată angajamentul asumat de China de sprijin în dezvoltarea Africii.
Secretarul general al ONU, António Guterres, prezent la summit consideră că parteneriatele China cu Africa ajută la reducerea nedreptăților lăsate de istorie și la pacea și dezvoltarea continentului. Planul trasat la summitul de la Beijing nu indică doar direcția eforturilor comune ale Chinei și Africii, ci combină dezvoltarea Chinei, a Africii și a lumii în general. Cooperarea Chinei cu Africa va aduce mai multe beneficii popoarelor chinez și africane, va impulsiona dezvoltarea și relansarea Sudului global și va da un impuls păcii și dezvoltării mondiale.
Adăuga comentariu