TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

China nu renunță la Taiwan

China va descuraja cu hotărîre orice activitate separatistă care urmăreşte independenţa Taiwanului, dar este angajată să promoveze creşterea paşnică a relaţiilor în Strîmtoarea Taiwan şi "reunificarea" Chinei, a declarat vineri premierul Li Keqiang, transmite AGERPRES.

China, care pretinde că teritoriul Taiwanului democrat îi aparţine, şi-a sporit activitatea militară în apropierea insulei în ultimele luni, ca răspuns la ceea ce consideră a fi o înţelegere secretă între Taipei şi Washington, principalul susţinător şi furnizor de arme al Taiwanului.

Luînd cuvîntul în deschiderea reuniunii anuale a parlamentului Chinei - Conferinţa politică consultativă a poporului chinez (CPCPC) -, Li Keqiang a declarat că Beijingul susţine principiul "o singură Chină" care afirmă că Taiwanul face parte din China.

China rămîne dedicată "promovării creşterii paşnice a relaţiilor în Strîmtoarea Taiwan şi reunificării Chinei", le-a spus Li Keqiang celor aproximativ 3.000 de delegaţi adunaţi în Marea Sală a Poporului din Beijing.

"Vom rămîne extrem de vigilenţi şi vom descuraja cu hotărîre orice activitate separatistă care urmăreşte independenţa Taiwanului", a adăugat premierul chinez.

"Vom promova schimburi, cooperare şi dezvoltare integrată în Strîmtoarea Taiwan. Împreună putem modela un viitor luminos de întinerire pentru măreaţa noastră naţiune".

Majoritatea taiwanezilor nu s-au arătat interesaţi să fie conduşi de o Chină autocrată şi, de asemenea, au susţinut puternic protestele anti-guvernamentale din Hong Kong.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a fost realeasă cu o majoritate covîrşitoare anul trecut promiţînd electoratului că va apăra democraţia insulei şi va ţine piept Beijingului.

China consideră că Tsai doreşte să promoveze independenţa oficială a Taiwanului, o linie roşie pentru guvernul chinez care nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a aduce insula sub control Beijingului.

Tsai susţine însă că Taiwanul este deja o ţară independentă numită Republica China, denumirea sa oficială.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load