Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

China anunţă o modificare majoră în politica demografică, autorizând cuplurile să aibă şi al treilea copil

31 mai. 2021,, 14:15   Externe
4326 0

China a anunţat luni că renunţă la limita de doi urmaşi impusă familiilor, statul urmînd să le sprijine să aibă trei copii, o schimbare majoră în politica demografică ce survine la cîteva săptămîni după publicarea rezultatelor ultimului recensămînt pe 10 ani, care au arătat o scădere puternică a natalităţii în încă cea mai populată ţară din lume, transmit AFP şi Reuters.

Modificarea a fost aprobată în cadrul unei reuniuni a Biroului politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, prezidată de preşedintele Xi Jinping, a relatat agenţia oficială Xinhua.

'Pentru a optimiza politica de natalitate (...), China va implementa politica prin care un cuplu căsătorit este autorizat să aibă trei copii', a transmis Xinhua, citînd concluziile reuniunii.

Modificarea politicii va fi însoţită de 'măsuri de sprijin, care să ducă la îmbunătăţirea structurii demografice a ţării noastre, spre a duce la îndeplinire strategia de răspuns la îmbătrînirea populaţiei şi de menţinere a avantajului resurselor umane', mai indică Xinhua, fără a preciza măsurile avute în vedere.

La începutul lunii mai, rezultatele recensămîntului efectuat în 2020 au relevat o îmbătrînire demografică mai rapidă decît se anticipa.

Anul trecut, marcat de epidemia de COVID-19, numărul naşterilor a scăzut la 12 milioane, faţă de 14,65 milioane în 2019, cînd se consemnase deja cea mai redusă rată de natalitate de la crearea Republicii Populare Chineze în 1949.

După mai bine de trei decenii de 'politică a copilului unic', impusă în 1979 spre a se limita creşterea pe atunci galopantă a populaţiei, statul chinez a autorizat în 2016 cuplurile să aibă un al doilea copil, dar fără a obţine rezultatele scontate.

Motivele scăderii natalităţii sînt multiple: reducerea numărului de căsătorii, creşterea costului locuinţelor şi al educaţiei, decizia femeilor de a amîna momentul conceperii unui copil, în favoarea carierei.

La celălalt capăt la piramidei vîrstelor, China înregistrat anul trecut peste 264 milioane de locuitori de 60 de ani şi peste, adică 18,7% din total, în creştere cu 5,4% faţă de recensămîntul din 2010.

În schimb, populaţia de vîrstă activă (15-59 ani) nu mai reprezintă decît 63,35% din total, în scădere cu 6,79% faţă de 2010.

În martie, legislativul chinez a adoptat un proiect de creştere progresivă a vîrstei de pensionare în următorii cinci ani, spre nemulţumirea unei bune părţi a populaţiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?