COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 839 851 INFECTAȚI 321 682(+2068)   TRATAȚI 300 697     DECESE 7347(+37 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2951
Puterea stiri: 6897
Coronavirus stiri: 7664

China anunţă că va vinde 7,3 milioane barili de ţiţei din rezerva strategică

15 sep. 14:30   În lume
1511 0

Administraţia Naţională Chineză pentru Rezerve Alimentare şi Strategice a anunţat că va scoate la licitaţie 7,38 milioane de barili de petrol din rezerva de stat pe 24 septembrie.

Cîteva observaţii ale analistului pieţei de energie de la Rabo Bank:

Piaţa petrolului a fost puternică la începutul săptămînii, dar a suferit presiuni de vînzare joi, pe măsură ce ştirile despre faptul că Beijing-ul vinde petrol din rezerva sa strategică (SPR) au ajuns în paginile ziarelor. În mod ironic, această evoluţie survine după ce Preşedintele Biden a indicat faptul că se gîndea, de asemenea, să arunce pe piaţă ţiţei din rezerva strategică a SUA în urma pagubelor produse de uraganul Ida. A contribuit şi decizia ţărilor OPEC de a extrage mai mult petrol în săptămînile dinaintea furtunii.

În cele din urmă, dumpingul din SUA nu mai avea niciun sens, deoarece o parte semnificativă a capacităţii de rafinare a devenit offline, împreună cu producţia de ţiţei.

Cu toate acestea, măsura anunţată de China, cel mai mare importator de ţiţei şi mărfuri din lume, concepută fără îndoială pentru a relaxa presiunile ascendente asupra creşterii costurilor petrolului, este puţin probabil să aibă efectul dorit, după părerea noastră.


Anunţul semnalează o vulnerabilitate politică faţă de creşterea preţului mărfurilor, asemenea pledoariei anterioare a lui Biden faţă de OPEC. În plus, aprovizionarea fizică este insuficientă pentru a înclina balanţa şi compensează doar parţial scăderea producţiei americane generate de furtună.

Rapoartele iniţiale sugerau că vor fi eliberate aproximativ 22 mb, o cantitate echivalentă cu aproximativ două zile de importuri de petrol pentru China sau doar cîteva ore de cerere globală zilnică.

Mai mult decît atît, eliberarea reduce cantitatea de ţiţei disponibilă în cazul unei adevărate urgenţe intervenite la producători. În plus, va trebui reimportată într-un viitor nu prea îndepărtat şi, potenţial, la preţuri mai mari.

În cele din urmă, marii comercianţi au început să reconstruiască poziţii „long” pe piaţa ţiţeiului, după cum se poate observa în ultimele date privind poziţionarea pe piaţă, iar aceste fonduri reacţionează doar la semnale în principal cantitative, astfel încît măsura chineză este puţin probabil să tempereze programele de cumpărare.

Privind în perspectivă, vedem recenta încercare a Chinei de a exercita presiuni asupra preţurilor petrolului ca fiind inutilă şi probabil va fi imediat copleşită de fluxurile financiare ale contractelor futures, avînd în vedere semnalele pieţei şi riscurile inflaţiei globale.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽