China a reușit să evite declinul economic în 2020

Economia Chinei a crescut cu 2,3% în 2020, în creștere cu 6,5% în ultimul trimestru. Acest lucru a făcut ca RPC să fie singura mare putere care a reușit să evite criza economică. Acest fapt sugerează că, pînă în 2028, China ar putea depăși SUA ca cea mai mare economie, scrie Bloomberg.

După cum transmite mir24.tv, Biroul de Statistică de Stat al Chinei a anunțat că creșterea accelerată de 6,5% din ultimul trimestru al anului 2020 față de anul precedent a permis țării să finalizeze anul pe plus. Economiștii întervievați de agenția Bloomberg au prognozat o creștere de 6,2% într-un trimestru și o creștere de 2,1% pe tot parcursul anului, dar China a arătat alte cifre.

Redresarea economică la începutul anului a fost facilitată de stimulente fiscale și monetare care au activat investițiile în infrastructură și imobiliare. Odată ce China a preluat controlul asupra pandemiei și fabricile au reușit să reia producția, creșterea a fost stimulată de cererea de peste hotare pentru produsele chinezești, în special echipamentele medicale și dispozitive pentru lucru la domiciliu.

Economiștii așteaptă ca PIB-ul Chinei să crească cu 8,2% în 2021 și să continue să crească, chiar dacă alte economii mari vor începe să se redreseze după introducerea vaccinurilor.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load