X 
Arşiţa stiri: 179
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

China a cumpărat din Rusia resurse energetice în valoare de 60 de miliarde de dolari

22 noi. 2022,, 17:30   Externe
2268 0

China a cumpărat din Rusia resurse energetice în valoare de 60 de miliarde de dolari, în cele nouă luni de la invadarea Ucrainei, în comparație cu 35 de miliarde cheltuite în intervalul similar din 2021.

În ciuda diminuării volumului total al importurilor Chinei din octombrie, livrările din Rusia au crescut. Deşi încetinirea economiei a limitat exporturile de bunuri – de la gaz la cupru, achiziţiile de ţiţei au rămas un punct forte, pe fondul cererii tot mai mari a rafinăriilor chineze. Potrivit datelor vamale chineze, importurile de petrol din Rusia au crescut luna trecută cu 16%, pînă la 7,72 milioane de tone – un volum depășit doar de Arabia Saudită.

Rafinăriile chineze vor să menţină fluxul de importuri ruseşti chiar şi din decembrie, cînd transporturile de țiței rusesc pe mare vor fi sancționate de Uniunea Europeană. Importatorii vor fi astfel forțați să găsească alternative, care să nu implice bănci, societăţi de asigurări și armatori din blocul european, scrie Biziday care citează Bloomberg.

În ciuda unei scăderi cu 34% a achiziţiilor făcute de China, vînzările rusești de gaz natural lichefiat (GNL) au crescut în octombrie cu peste 50% față de octombrie 2021, pînă la 756 de mii de tone. De la începutul anului, Beijingul nu a mai raportat importuri prin conducte – principala cale de transport pentru gazul rusesc.

Importurile de cărbune din Rusia au crescut cu 26%, pînă la 6,4 milioane de tone. Astfel, achizițiile totale de energie din Rusia, inclusiv produse petroliere, s-au ridicat luna trecută la 7,7 miliarde de dolari, față de 5,4 miliarde în luna corespunzătoare din 2021.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав