Criza energetică stiri: 798
Preşedintele stiri: 3240
Puterea stiri: 7328
Obiectiv european stiri: 288

Cetăţenii din afara UE vor plăti 7 euro pentru a călători în spaţiul Schengen

16 noi. 2021,, 20:00   Război în Ucraina
2354

Cetăţenii din afara Uniunii Europene, inclusiv americanii, australienii, britanicii şi alţi călători din afara spaţiului Schengen, vor trebui să completeze o cerere care va costa 7 euro pentru a intra în UE, începînd de anul viitor, transmite euronews.

Noua regulă, denumită "Sistemul european de informaţii şi autorizaţii de călătorie" (ETIAS), este menită să "sporească securitatea şi să contribuie la prevenirea ameninţărilor la adresa sănătăţii în cadrul blocului comunitar", conform Consiliului European, transmite Știri.md cu referire la Adevărul.ro.

Cetăţenii din afara UE au, în prezent, dreptul să petreacă pînă la 90 de zile într-o călătorie în spaţiul Schengen. Dacă depăşesc această perioadă, călătorii au nevoie de viză.

Astfel, noua normă nu va schimba lucrurile în mod fundamental, deoarece oamenii vor avea în continuare dreptul să petreacă cele 90 de zile în interiorul UE, dar procesul nu va mai fi complet lipsit de administrare.

Cui se aplică noua regulă pentru călătorii în UE?


Noua măsură de securitate îi afectează pe cei care nu locuiesc permanent într-o ţară din UE sau care nu au nevoie de viză pentru a se afla într-o ţară din UE. Prin urmare, sînt vizaţi turiştii, proprietarii de locuinţe secundare, lucrătorii temporari sau cei care îşi vizitează familia sau prietenii în cele 26 de ţări din zona Schengen.

În propunerea iniţială, 60 de ţări sînt pe lista celor eligibile pentru cererea de scutire de vize. Autorizaţia ETIAS va fi introdusă în scopuri turistice sau de afaceri şi nu va înlocui o viză de studii sau de muncă. Un cetăţean al unei ţări din afara UE care doreşte să locuiască, să studieze, să muncească sau să rămînă în Spaţiul Schengen mai mult de 90 de zile va trebui să solicite o viză adecvată situaţiei sale.

Noul program ETIAS este comparabil cu programul australian ETA şi cu programul american ESTA de scutire de vize, ambele utilizate pentru şederi de scurtă durată. Normele pentru cei care au nevoie de viză Schengen, inclusiv majoritatea cetăţenilor din Africa, Asia şi America de Sud, vor rămîne aceleaşi.

Cum şi cînd se va implementa noua regulă privind călătoriile cetăţenilor din afara UE?

Comisia Europeană afirmă că această modificare va avea "un efect minim" asupra persoanelor care călătoresc în Europa. Călătorii eligibili vor trebui să completeze o cerere online înainte de sosire, care costă 7 euro. Pentru persoanele cu vîrsta sub 18 ani sau peste 70 de ani, cererea va fi gratuită.

Completarea formularului ar trebui să dureze doar cîteva minute. Acesta va necesita informaţii biometrice despre paşaport şi detalii de călătorie, precum şi cîteva întrebări de securitate de bază. Clătorii sînt sfătuiţi să depună cererea cu cel puţin 72 de ore înainte de a avea nevoie de ea, pentru a evita eventuale întîrzieri.

Odată ce a fost aprobată, cererea va fi valabilă pentru trei ani. După acest interval, va fi necesară reînnoirea documentului. ETIAS urmează să intre în vigoare înainte de sfîrşitul anului 2022.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав