COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Cele mai importante teme discutate de Zelenski la conferinţa de presă de la Kiev

11 oct. 2019,, 12:41   În lume
1741 0

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a susţinut, joi, o conferinţă de presă care s-a întins pe durata a 14 ore, timp în care liderul de la Kiev a răspuns la peste 500 de întrebări, adresate de 300 de jurnalişti din Ucraina şi din strănătate.

Agenţia RBC a trecut în revistă principalele subiecte abordate în timpul conferinţei de la Kiev. În ceea ce priveşte situaţia din Donbas, preşedintele Zelenski a subliniat că obiectivul său principal este să pună capăt războiului şi a menţionat că aceasta este misiunea sa în calitate de şef al statului. Întrebat de ce nu a instituit legea marțială, Zelenski a declarat că o astfel de măsură nu ar putea rezolva problema Donbasului.

Multe dintre întrebările adresate de jurnalişti preşedintelui Zelenski s-au referit şi la scandalul conversaţiei telefonice cu omologul său american, Donald Trump, din cauza căruia în SUA a început procedura de destituire a liderului de la Casa Albă. Volodimir Zelenski a apreciat că discuţia respectivă cu președintele Trump nu ar putea afecta relațiile Ucrainei cu Statele Unite. În plus, Zelenski a calificat drept "obosite" relațiile dintre SUA și Ucraina şi a asigurat că încearcă să schimbe această situaţie. "Am înțeles perfect că am sarcina de a reface aceste relații obosite cu America. Voiam să-l aduc pe Donald Trump în Ucraina" - a explicat Zelenski. În ceea ce priveşte situaţia internă, preşedintele ucrainean a apreciat că Ucraina are "cel mai rapid Parlament" de până acum.

"Există anumite aspecte de reglementare pe care nu avem dreptul să le încălcăm. Dar trebuie să găsim cîteva trucuri pentru a trece legile" - a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, al cărui partid (Slujitorul Poporului, n.red) a obţinut singur o majoritate absolută în Parlament, în alegerile legislative anticipate din iulie. Cu toate acestea, Zelenski a avertizat că ar putea dizolva partidul Slujitorul Poporului după un an de activitate parlamentară, în cazul în care membrii acestuia "vor ajunge să se mănînce între ei". Răspunzînd unui jurnalist care l-a întrebat când ar putea avea loc o nouă reuniune a liderilor din "formatul Normandia" (Ucraina, Germania, Franţa, Rusia), Zelenski a remarcat că data unei astfel de întîlniri depinde de Federația Rusă.

"Ne dorim foarte mult să punem capăt războiulului. Pot exista două tipuri de întâlniri (cu preşedintele rus, Vladimir Putin, n.red): formatul Normandia și o întâlnire directă cu președintele Federației Ruse. Nimeni nu vorbește direct despre această întîlnire, pentru că toţi sînt împotrivă. Nici nu știu dacă acest lucru este posibil. Știu, însă, că această întâlnire ar trebui să aibă loc, dacă dorim să punem capăt războiului" - a declarat Zelenski. În ceea ce priveşte situaţia Crimeii, preşedintele Zelenski a spus că, la următorul summit în "formatul Normandia", va ridica problema returnării peninsulei anexate de Rusia în 2014.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X