COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cea mai mare gaură de ozon detectată vreodată la Polul Nord s-a închis

Cea mai mare gaură de ozon detectată vreodată la Polul Nord s-a închis

După ce i-a ținut pe spini pe oamenii de știință, de la sfîrșitul lunii martie şi pînă în prezent, gaura din ozonul arctic – fără precedent ca mărime și durată – s-a închis definitiv.

Potrivit echipei Serviciului de Monitorizare Atmosferică a rețelei europene Copernicus, aceasta nu se va redeschide, transmite g4media.ro.

„Gaura de ozon din emisfera nordică a anului 2020 este cu siguranță un eveniment record”, comentează cercetătoarea Antje Iness, de la Copernicus.


Închiderea fără precedent a găurii din stratul de ozon nu are nicio legătură cu reducerea poluării, fenomen datorat măsurilor restrictive pentru limitarea pandemiei Covid-19, ci a fost posibilă datorită „valului de căldură” pe care zona arctică l-a experimentat în această săptămînă, cu temperaturi cu pînă la 20° C mai mari decît cele normale în această perioadă a anului.

De ce s-a format o gaură de ozon în zona arctică?

Vortexul polar a fost extrem de puternic anul acesta. Aceştia sînt curenți de mare altitudine care mențin aerul rece în jurul Arcticii. Dar nu numai: temperaturile din interiorul acestui vortex polar au fost extrem de reci, fenomen care a generat nori stratosferici ce au distrus ozonul din cauza reacției pe care au avut-o cu gazele CFC, interzise acum de protocolul de la Montreal.

În ultimele zile, vortexul polar s-a rupt și a slăbit. Potrivit Copernicus, acesta se va forma din nou, dar fără a afecta nivelurile de ozon.

De ce această gaură din ozon este atît de rară în Arctica?

Gaura de ozon pe care o știm cu toții are loc în timpul primăverii de sud (din iulie pînă în septembrie) la Polul Sud, unde stratosfera este în mod natural mult mai rece. În general, la Polul Nord nu există condiții pentru reducerea la aceste niveluri a stratului de ozon.

În acest an, vortexul polar puternic și stabil a dus la concentrarea mai multor substanțe chimice care reduc stratul de ozon, şi care, unite cu frigul extrem, au creat condițiile pentru formarea acestei găuri fără precedent.

Prima gaură de ozon de la Polul Nord s-a observat în 2011, însă avea dimensiuni mici, iar fenomenul a avut loc în luna ianuarie.

Este încă prea devreme pentru a atribui acest fenomen schimbărilor climatice, sau pentru a evalua consecințele acestuia, atît pe termen scurt, cît și pe termen mediu și lung. „În prezent nu știm de ce în această iarnă dinamica a fost atît de neobișnuită. sînt sigură că mulți oameni de știință vor efectua studii de specialitate pentru a afla motivele”, spune Antje Inness.

S-a constatat că gaura de ozon de la Polul Sud modifică modelele meteorologice, de exemplu prin favorizarea secetelor lungi în Australia.

Care este situația găurii din stratul de ozon din Antarctica?

Gaura de anul trecut din ozonul Antarcticii se află la cele mai scăzute niveluri. Potrivit unui studiu recent, interzicerea acestor gaze frigorifice, decizie adoptată prin Protocolul de la Montreal în 1987, a permis reducerea orificiului din ozonul arctic și refacerea treptată a curenților atmosferici din emisfera sudică.

Reducerea găurii de ozon de anul trecut s-a datorat și unui episod extrem de încălzire stratosferică.

Stratul de ozon protejează viața de pe Pămînt de razele UV, emise de soare. Subțierea lui crește riscul de cancer atunci cînd ne expunem la soare, provocînd în principal melanoame.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load