X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Ce spun autoritățile de la Chișinău privind declarația APCE în cazul Transnistriei

16 mar. 2022,, 08:15   Externe
6430 0

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a luat decizia privind excluderea Rusiei și a cerut ca Ucraina să fie asigurată cu mijloace de protecție a spațiului său aerian. De asemenea, APCE a adoptat amendamentul nr. 6 privind recunoașterea Transnistriei drept „zonă ocupată de Federația Rusă”.

Decizia privind excluderea Rusiei din Consiliul Europei a fost luată aproape în unanimitate: pro au votat 216 reprezentanți, iar 3 s-au abținut. Împotrivă nu a votat nimeni.

În documentul adoptat, APCE recomandă încetarea statutului de membru al Rusiei în cadrul Consiliului Europei din cauza incompatibilității acțiunilor acesteia cu principiile organizației. În același timp, ținînd cont de faptul că, formal, Rusia rămîne membru pînă la sfîrșitul anului curent, APCE cere urgentarea examinării dosarelor împotriva Rusiei de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

În pofida ieșirii Rusiei din organizație, APCE a menționat că va continua să susțină „organizațiile neguvernamentale”. Astfel, Consiliul Europei este îndemnat să „susțină și să colaboreze cu activiștii pentru drepturile omului, forțele democratice, mass media liberă și reprezentanții societății civile care sînt independenți”. Finanțarea în acest sens va fi asigurată de restul membrilor. De asemenea, decizia adoptată propune „întărirea susținerii din partea țărilor Consiliului Europei pentru țările care găzduiesc un număr mare de refugiați ucraineni”.

Documentul adoptat de APCE conține și mai multe amendamente. Unul dintre ele se referă la Republica Moldova:

„Actul de agresiune militară împotriva Republicii Moldova și respectiv ocuparea regiunii Transnistria a acesteia”.


Amendamentul a fost introdus în textul rezoluției finale, la propunerea delegației României.

Semnatarii acestui amendament sînt: România, Islanda, Turcia, Georgia, Estonia, Franța, Ucraina, Marea Britanie.

Deputatul PAS Mihai Popșoi, care a fost ales anterior vicepreședinte al APCE, a comentat scurt decizia luată în seara de 15 martie:

„În contextul reglementării transnistrene, rămînem ferm atașați procesului de negocieri actual. Nu există altă cale decăt cea diplomatică”.

Amintim că deputata PSRM Adela Răileanu, la fel, membră a delegației R. Moldova la APCE, a declarat într-un comentariu pentru NM, cu privire la adoptarea acestui amendament: „Sîntem o țară neutră și nu e cazul să turnăm gaz pe foc”.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?