Ce sînt bioboții și cum vor lupta alături de soldați

Ce sînt bioboții și cum vor lupta alături de soldați

În cîțiva ani, armata Coreei de Sud va avea în componență mai mult decît soldați umani – mai exact, va cuprinde și roboți militari inspirați de păsări, șerpi și insecte.


Defence Acquisition Programme Administration (DAPA) din Coreea de Sud – agenția care are sarcina de a procura armele țării – a făcut publică intenția de a încorpora echipamentele biomimetice pînă în 2024. Acest lucru arată că roboții vor avea un rol crucial în operațiunile militare viitoare.


„Roboții biometrici vor schima jocul în viitoarele războaie și se așteaptă ca tehnologiile aferente să creeze efecte de undă mari prin industria apărării”, a explicat purtătorul de cuvînt DAPA, Park Jeong-eun pentru Yonhap News Agency.


Nu este prima oară cînd oamenii de știință se inspiră din natură pentru a crea roboți. Tactica aceasta are sens, pentru că în loc să creeze de la zero un design original, inginerii pot analiza felul în care milioane și milioane de ani de evoluție au cizelat ființele vii pentru ca acestea să se adapteze cît mai bine în mediul lor. Mai apoi, ei pot replica o ființă din lumea vie cu ajutorul materialelor moderne, construind astfel un robot capabil să se adapteze lumii reale.


Cei de la DAPA plănuiesc să lanseze roboții inspirați de oameni și de insecte pînă în 2024. Mai apoi, planul este să creeze așa-numiți bioboți inspirați din păsări, șerpi și o varietate largă de creaturi marine. Armata Coreei de Sud se va putea folosi de roboți zburători sau înotători pentru a îndeplini misiunile de recunoaștere, pe cînd roboții șerpi ar putea fi folosiți pentru a se strecura în zone strîmte.


Subiectul folosirii roboților în scopuri militare este unul controversat, multă lume fiind de părere că acest lucru nu este etic. Cu toate astea, Coreea de Sud nu a anunțat vreun plan să folosească bioboții drept arme de distrugere.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load