Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ce se va întîmpla în Nagorno-Karabah?

30 dec. 2020,, 16:00   Externe
6050 1

Al doilea război din Nagorno-Karabah s-a încheiat cu victoria glorioasă a Azerbaidjanului și reîntoarcerea oficială a teritoriilor ocupate anterior. Dar acum, în cadrul acțiunilor politico-diplomatice urmează a fi rezolvate multe probleme ce țin de prevenirea unui nou război, pe care îl dorește opoziția armeană, soarta teritoriilor eliberate, care sînt controlate de pacificatorii ruși și posibilitățile de mutare pe aceste teritorii a coloniștilor azeri, care au fost alungați de acolo în anii '90 ai secolului trecut și așteaptă demult să se întoarcă acasă.

Despre aceasta a scris Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în Moldova, Gudsi Osmanov, menționînd că există și multe alte probleme, de exemplu, cum vor putea trăi împreună armenii și azerii din Nagorno-Karabah.

În opinia sa, avînd în vedere problemele menționate mai sus, continuarea negocierilor este un proces inevitabil și, fără îndoială, necesită discuții suplimentare privind coexistența în continuare a armenilor și azerilor, problemele hotarelor din regiune și altele.

Potrivit diplomatului, toate aceste problem vor fi soluționate cu timpul.

"Este important să înțelegem că astăzi Azerbaidjanul este cîștigătorul și intermediarii internaționali vor trebui să-l asculte, realitățile s-au schimbat. Azerbaidjanul și-a restabilit frontierele recunoscute pe plan internațional, și-a restabilit integritatea teritorială, ghidîndu-se de normele și principiile dreptului internațional", a subliniat Gudsi Osmanov.


Vorbind despre cînd migranții forțați se vor putea întoarce pe plaiurile natale, diplomatul a menționat că și acest lucru necesită timp. Potrivit diplomatului, teritoriile returnate practic nu sînt potrivite pentru trai după actele de vandalism comise pe ele și este nevoie de o perioadă lungă de recuperare, trebuie să ridicăm orașele și satele din ruine.

Dar Azerbaidjanul a început deja lucrările de restaurare, în special se construiesc drumuri, se restaurează școlile și spitalele. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a declarat că în regiune vor fi direcționate investiții atît din partea companiilor locale, cît și a celor de peste hotare, iar în curînd Karabah va deveni unul din raioanele prospere ale Azerbaidjanului.

Și dacă pe aceste teritorii vor putea trăi împreună azerii și armenii va spune timpul. La rîndul său, Azerbaidjanul va acorda tuturor locuitorilor din Nagorno-Karabah aceleași drepturi și condiții. Totul depinde de armeni.

Vorbind despre faptul dacă acțiunile militare din Nagorno-Karabah vor fi reluate în viitorul apropiat, așa cum dorește opoziția armeană, Gudsi Osmanov a spus că trebuie să înțelegem că acest lucru nu este posibil.

Totul contă în faptul că această opoziție este susținută de o mică parte a societății armene. Indiferent de situația gravă din Armenia, pe străzile Erevanului nu iese masă imensă, critică a protestatarilor, care l-ar face pe Pașinean să-și dea demisia. Au trecut aproape două luni, iar el nu are de gînd să plece. În ciuda înfrîngerii militare grele și a stresului național uriaș prin care trece populația Armeniei, maximum ce poate face opoziția este să scoată pe străzi aproximativ cinci mii de oameni, aceștia în esență sînt armenii din Karabah. Cu toate acestea, încrederea populației în Pașineanu persistă.

Armenii simpli cunosc sistemul relațiilor politice din țară. Ei cunosc despre conflict și, în același timp, toată lumea a obosit de lipsa vreunei ieșiri din situație și de lipsa unor repere clare pentru viitorului. Acest lucru este evident după exemplul emigrării ridicate din țară. Și faptul că clanul din Karabah a pierdut în fața lui Pașinean, este dovada faptului că armenii s-au săturat de Karabah.

Pe de o parte, lor le pare rău că au fost înfrînți de armata azeră, iar pe de altă parte - societatea armeană înțelege ceea ce s-a întâmplat. Oamenii care trăiesc în interiorul sistemului analizează evenimentele, știu cine este vinovat și ce a dus la înfrîngere. Nu există încredere în trecut, deoarece puterea anterioară a fost coruptă și ea a adus țara într-o astfel de stare.

Gudsi Osmanov a remarcat că înfrîngerea în războiului din Karabah pentru Armenia a fost o chestiune de timp. Și Ilham Aliev a spus recent că Azerbaidjanul nu a învins armata lui Pașinean, ci armata liderilor anteriori ai țării- Kocharyan și Sargsyan.

Potrivit diplomatului, este important ca poporul armean să înțeleagă acum că intermediarii internaționali nu susțin plecarea lui Pașinean, deoarece acest lucru nu va da nimic, iar războiul nu este o cale de ieșire din situație, ci, dimpotrivă, îi va duce în mormînt. Și majoritatea lor înțeleg acest lucru. Mai mult, președintele Putin și Rusia s-au exprimat în repetate rînduri că reluarea războiului pentru Armenia ar fi o sinucidere.

Forțele internaționale, inclusiv diaspora armeană, nu sînt interesate de căderea actualei guvernări în Armenia. Cu timpul, situația din Armenia se va stabiliza, fundalul emoțional va scădea, oamenii vor evalua mai la rece situația, iar protestele stradale, emoțiile se vor transforma într-o controversă liniștită despre ceea ce s-a întîmplat.

Gudsi Osmanov a recunoscut că există provocări din partea grupurilor militare armene ilegale, dar Azerbaidjanul nu se va lăsa provocat. Sînt efectuate operațiuni antiteroriste conform legii. Aceste cazuri sunt unice. În general, regimul de încetare a focului este respectat.

"Este important să înțelegem că partea azeră nu are nevoie de un nou război, ea a cîștigat deja, și va suprima orice încercare de încălcare a integrității teritoriale și orice manifestare a fascismului armean va fi distrusă decisiv. Președintele Azerbaidjanului și Comandantul Suprem, Ilham Aliev a spus: "Dacă fascismul armean își ridică din nou capul, atunci îi vom zdrobi capul cu un pumn de fier". "Așa va fi", a declarat Ambasadorul Azerbaidjanului în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?