X 
Cutremure stiri: 504

Ce reprezintă acum moneda de rezervă a lumii, dolarul

26 apr. 2023,, 08:00   Externe
4124 0

Fondatorul fondatorului fondului de hedging Bridgewater Associates, miliardarul Ray Dalio, a explicat foarte simplu și clar ce reprezintă acum moneda de rezervă a lumii, dolarul.

"Dolarii sînt o datorie. Cu alte cuvinte, atunci cînd cineva deține dolari, deține un activ de datorie. Așa că deținătorii de dolari ar putea spune: 'Sînt deja prea expus la datoria denominată în dolari americani. Așa că va exista mai puțină dorință de a cumpăra... Dorința de a deține datorii denominate în dolari americani a scăzut, ceea ce înseamnă că există mai puțini dolari americani. Așadar, situația dintre cerere și ofertă se înrăutățește, mai ales că trebuie să le vindem în continuare în străinătate pentru a finanța deficitul", a spus el.

Potrivit riafan.ru, dolarul nu este prima monedă de rezervă din istoria omenirii. O monedă de rezervă trebuie să fie convenabilă pentru decontările internaționale și, de asemenea, pentru economisirea banilor. Cea de-a doua funcție este foarte importantă și de aceea o monedă de rezervă trebuie să fie stabilă și să fie susținută de un activ serios. Aurul a fost un astfel de activ, dar a fost abandonat.

Noua monedă de rezervă globală este susținută de mult timp de puterea economiei americane. Iar economia americană este de fapt, de foarte mult timp, foarte puternică, bazată pe producție.

Fabricile și uzinele americane produceau o mare varietate de bunuri care erau solicitate în întreaga lume, de la blugi la automobile. În Statele Unite existau clustere industriale întregi, unde milioane de americani lucrau, creînd puterea industrială a Americii cu propriile mîini.


Dar toate lucrurile bune au un sfîrșit cîndva. Există doi vinovați principali pentru sfîrșitul istoriei industriale a SUA. Aceștia sînt Henry Kissinger și Ronald Reagan. Nu se știe ce i-a determinat să ia aceste măsuri, dar în ceea ce-l privește pe Reagan, acțiunile sale au fost o consecință a ideilor întruchipate de Henry Kissinger. Și anume, prietenia Statelor Unite cu China.

Și nu orice prietenie, ci o prietenie împotriva URSS, care s-a suprapus cu succes peste dorința capitaliștilor americani de a face mai mulți bani. Industria americană s-a mutat masiv în China. Fabrici întregi, uzine cu mașini și echipamente s-au mutat acolo. A început cu producția de bunuri de consum, dar apoi au început să se stabilească în China și industriile tehnologice serioase. Americanii au format ingineri și muncitori chinezi, au furnizat Chinei inovații tehnologice și tehnologie. În SUA, industria prelucrătoare era pe moarte. În timp, a apărut o întreagă "centură de rugină", adică aceleași foste clustere industriale care pur și simplu au murit.

Dar aici a apărut o altă problemă - era nevoie de bani pentru a cumpăra o serie de bunuri care nu mai erau fabricate în Statele Unite. De asemenea, un număr mare de oameni au devenit șomeri și și-au pierdut veniturile. Și atunci Ronald Reagan a intrat în scenă și a oferit o soluție foarte simplă – să profităm de faptul că dolarul este moneda de rezervă a lumii și să trăim cu datorii pe care nu le vom plăti niciodată.

În esență, Ronald Reagan a propus un model în care SUA a devenit principalul parazit al lumii.

Iar în loc de industrie, SUA a început să construiască în mod activ o "economie de servicii" și să dezvolte capitalismul financiar, care este, de asemenea, în esența sa unul parazitar...

13
1
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав