X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Ce presupune planul prin care Europa vrea să renunțe la petrolul și gazul rusesc

20 mai. 2022,, 11:13   Externe
2502 0

UE a dezvăluit miercuri un plan prin care se încearcă o creștere „masivă” a producției de energie solară și eoliană și o utilizare temporară sporită a termocentralelor pe bază de cărbune pentru a înlocui cît mai repede petrolul și gazul rusesc, scrie The Guardian.

Comisia Europeană spune că va fi nevoie de încă 210 miliarde de euro în următorii cinci ani pentru a plăti costul renunțării la combustibilii fosili importați din Rusia și pentru a grăbi trecerea la „energia verde”, scrie digi24.ro.

Oficiali de top au admis că, pe termen scurt, cursa de a renunța la gazul rusesc va presupune o folosire mai intensă a cărbunelui și a energiei nucleare.

Planul conceput de UE presupun o îmbunătățire a Pactului Verde European, politica principală a blocului comunitar de a confrunta criza schimbărilor climatice.

„E nevoie să oprim această dependență și mult mai repede decît am preconizat înainte de război”

Comisia Europeană a propus ca, pînă în 2030, 45% din energia din UE să vină din surse regenerabile, după ce anul trecut ținta sugerată era de 40%. Oficialii doresc de asemenea să reducă consumul de energie cu 13% pînă în 2030 (în comparație cu valorile înregistrate în 2020), în loc de 9% cît era obiectivul precedent.

„Este clar că e nevoie să oprim această dependență și mult mai repede decît am preconizat înainte de război”, a spus Frans Timmermans, oficialul UE însărcinat cu gestionarea Pactului Verde.

În contrast cu suma de 210 miliarde de euro alocată pentru construirea unei noi infrastructuri energetice care va include parcuri eoliene și panouri solare, Timmermans a spus că UE cheltuie 100 de miliarde de euro pe an pentru combustibili fosili.

„Accelerînd tranziția înseamnă că banii pot rămîne în Europa, pot ajuta la scăderea facturilor la energie pentru familiile europene și nu vor fi folosiți pentru a finanța acest război barbaric în Ucraina”, a spus Timmermans.

Pentru a renunța la gazul rusesc, Europa va fi „probabil” nevoită să folosească termocentrale pe bază de cărbune pentru o perioadă „mai lungă decît era de așteptat”, potrivit strategiei UE. În plus, inițiativa UE a dus la declanșarea unei curse pentru a spori importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din țări precum SUA și Qatar și de gaze livrate prin conductă din Azerbaijan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?