Ce i-a propus secretarul general al ONU lui Putin pentru a prelungi acordul privind cerealele

13 iul. 12:05   Război în Ucraina
2282 0

Secretarul general al ONU, António Guterres, i-a oferit președintelui rus Vladimir Putin să conecteze banca Rosselkhozbank, aflată sub sancțiuni, la sistemul SWIFT, în schimbul prelungirii acordului privind cerealele.

Acest lucru este relatat de RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Potrivit surselor agenției, Guterres i-a sugerat lui Putin ca Rusia să prelungească cu cîteva luni acordul privind cerealele din Marea Neagră, dînd timp UE să conecteze filiala Rosselkhozbank la SWIFT.

Guterres i-a trimis o scrisoare lui Putin în care îi sugerează modalități de a facilita în continuare exporturile rusești de alimente și îngrășăminte și de a se asigura că transporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră continuă, a declarat în ajun un oficial ONU.

"Scopul este de a elimina obstacolele care afectează tranzacțiile financiare prin Rosselkhozbank, care reprezintă o preocupare serioasă pentru Federația Rusă, asigurînd în același timp continuarea fluxului de cereale ucrainene prin Marea Neagră", a declarat presei purtătorul de cuvînt al ONU, Stephane Dujarric.

El nu a oferit detalii despre propunere, dar a adăugat că Guterres colaborează cu toate părțile relevante în această problemă și este pregătit să discute în continuare propunerea sa cu Rusia.

În luna iulie a anului trecut, ONU și Turcia au negociat cu Moscova și Kiev Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, pentru a contribui la soluționarea crizei alimentare mondiale, exacerbată de invazia Rusiei și de blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Moscova a amenințat că nu va prelungi acordul după 18 iulie dacă nu sînt îndeplinite o serie de cerințe, inclusiv eliminarea obstacolelor din calea exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești. Rusia insistă asupra reluării livrărilor de amoniac prin intermediul unei conducte care traversează Ucraina pînă la portul Odesa de la Marea Neagră, care este inactiv de anul trecut.

Anterior, Financial Times a relatat că Uniunea Europeană a luat în considerare ca o concesie făcută Moscovei să accepte crearea unei companii subsidiare de către Rosselkhozbank, aflată sub sancțiuni, care să fie conectată la SWIFT.

3
2
0
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?