Eurovision stiri: 491
Transnistria stiri: 1302

Ce este analfabetismul emoţional

26 apr. 2021,, 04:30   Externe
3199 2

Uneori sîntem preocupaţi prea mult de lucrurile materiale, de acumularea de cunoştinţe sau de construirea unei cariere încît uităm să îi mai învăţăm pe copii cum să relaţioneze cu oamenii sau cum să se descopere, să îşi cunoască propriile sentimente.

Astfel, un nou concept se conturează în psihologie: analfabetismul emoţional.

Acum 7 ani Oana Popa conducea o afacere de succes în domeniul IT. Într-o zi grea de muncă, a fost nevoită să concedieze mai mulţi colegi cu care lucra.

Oana Popa, trainer: „Şi mă întorceam spre casă, conduceam şi îmi aduc aminte cît de mare a fost şocul, a fost un moment de conştientizare pentru mine, mi-am dat seama că nu simţisem nimic toată ziua pentru oamenii pe care îi concediasem. Văzusem în jurul meu oameni trişti, panicaţi la gîndul că îşi pierd locul de muncă, însă în mine nu era nicio emoţie.”

Fără să ştie, Oana suferea în acel moment de ceea ce psihologii numesc analfabetism emoţional.


Oana Popa, trainer: „Pur şi simplu e ceva de genul nu inţelegi ce este în tine şi atunci dai explicaţii în exterior, găseşti motive pentru reacţiile tale în exterior, pentru că nu înţelegi ce se întîmplă în interiorul tau. Aşa aş spune eu, analfabetism emoţional, necunoaştere de sine. Nu ştii ce se întîmplă în tine, care este efectul gîndurilor şi emoţiilor tale asupra ta şi atunci cauţi explicaţii în exterior. Explicaţiile din exterior nu sînt cele bune.”

Necunoaşterea de sine nu miroase a bine

Dr. Anamaria Iulian, psiholog: „În momentul în care discutăm despre analfabetism emoţional discutăm despre felul inadecvat în care eu nu am fost învăţat, apoi nu am ştiut să mă autoeduc, nu mi s-a spus, nu mi s-a arătat cum aş putea să reacţionez altfel decît aşa cum fac în fiecare zi.”

Jeni Chiriac, psiholog: „În această categorie s-ar încadra persoanele care au o mică problemă în a-şi indentifica propriile emoţii, în a şi le exprima, în a le identifica la ceilalţi şi, bineînţeles că de multe ori, în contexte emoţionale ar găsi expunerea emoţiilor sau discursul emoţional ca fiind unul plictisitor, inutil.”

Inteligenţa emoţională, dobîndită în primii ani de viaţă

Potrivit psihologilor, felul în care ne vom gestiona emoţiile se învaţă în primii ani de viaţă.

Oana Popa, trainer: „Am fost un copil extraordinar de iubit de părinţi, au făcut absolut tot ce au crezut mai bine pentru mine, însă nici ei la rîndul lor, nu fuseseră învăţaţi despre emoţii nimic. Mama mea, pot să spun,de exemplu, că mi-a spus că mă iubeşte abia cînd aveam 40 de ani şi pentru că am început să îi spun eu.”

Dr. Anamaria Iulian, psiholog: „Dacă ne simţim în siguranţă, dacă am fost iubiţi, hrăniţi, spălaţi, atinşi, ni s-a vorbit, ni s-a dat importanţa cuvenită şi noi am perceput lucrul acesta ca atare, atunci vom dezvolta relaţii frumoase, în care investim în oameni, avem încredere în ei, ne e uşor să ne deschidem, să comunicăm cu ei, dacă nu, în cazul unui ataşament nesecurizant avem 2 maniere de a răspunde: prin evitare sau prin emoţii negative.”

Jeni Chiriac, psiholog: „Am întîlnit persoane care au o mare problemă în a scăpa de nu ştiu, nu pot, eu nu sînt nimic, acel clasic "nu am nevoie" sau nu ştiu, nu mă doare. Toate aceste lucruri la un moment dat ne servesc ca nişte scuturi sau modalităţi prin care noi negăm anumite probleme.”

Uneori, persoanele care nu îşi pot exprima emoţiile şi nu reuşesc să le înţeleagă pe ale celorlalţi sînt excluse din mediile sociale, au probleme în a-şi găsi prieteni şi nu se simt bine în pielea lor. Acest lucru însă poate fi schimbat, spun psihologii.

Jeni Chiriac, psiholog: „Nu este vorba de a te schimba din rădăcini, ci de a-ţi permite să te dezvolţi, prin urmare nu faci decît să laşi să înflorească ceea ce este în tine, dar care nu a fost cultivat sau pe care tu nu l-ai conştientizat ca şi potenţial.”

Dr. Anamaria Iulian, psiholog: „Eu cred că toată viaţa învăţăm, că se poate învăţa şi te poţi schimba la orice vîrstă şi încă ceva, atîta vreme cît mă străduiesc să învăţ, să accept, există şansa să ne fie din ce în ce mai bine, dacă încercăm să dam ce e mai bun din noi.”

Cunoaşterea emoţiilor, cheia spre o viaţă echilibrată

Au trecut șapte ani de cînd Oana şi-a schimbat complet viaţa şi acum susţine cursuri pentru părinţi. Îi învaţă cum să le dezvolte copiilor inteligenţa emoţională.

Dorina a venit prima data la cursurile Oanei acum 5 ani, pentru că nu se mai înţelegea cu fetiţa ei.

Doriana Halău, mamă: „Eu nu îi inţelegeam trăirea de moment şi ţipam la ea, nu voiam să fac ce făcea ea pentru că mi se părea că e doar un copil şi nu are cum să îmi dicteze ea mie şi de acolo au pornit toate.”

Între timp relaţia lor s-a schimbat complet.

Doriana Halău, mamă: „Atunci cand o întrebam ce ai făcut azi îmi spunea bine, iar acum îmi spune vrei să ştii totul?? Chiar totul?? Și începe şi nu se mai opreşte şi îmi spune că simte furie şi mi-o descrie şi îmi spune unde o simte în corp şi mi se pare senzaţional.”

Oana Popa, trainer: „Exersam conştienţa emoţională în primul rînd, sînt cîţiva paşi pe care am descoperit că e bine să-i urmeze un părinte pentru a-şi construi o relaţie cu adevărat profundă şi autentică cu copiii săi.”

Doriana Hălău, mamă: „A fost un pas pe care l-am făcut pentru copilul meu, dar am ajuns să mă descopăr şi să văd că nu ea avea nevoie, ci eu.”

Oana Popa, trainer: „Copiii învaţă întotdeauna prin imitaţie de la părinţii lor. În primul rînd de la părinţi. Apoi şi de la dascăli, prieteni, oamenii cu care interacţionează, dar în primul şi primul rînd de la părinţi, părinţii mei au fost extraordinari, m-au ajutat şi m-au susţinut din punct de vedere intelectual. Extraordinar de frumos a fost, însă nu am vorbit niciodată despre emoții. Niciodată...”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?