X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Ce consecințe grave poate avea lipsa fierului în organism

30 iul. 2018,, 03:30   Externe
9162 0

În spatele unor simptome frecvent întîlnite la femei, precum oboseala și senzația de frig, în mod obișnuit se află o cauză ascunsă: o carență a fierului în organism.

Cu alte cuvinte, o anemie, explică Prof. Dr. Cihan Top, specialist în medicină internă la Spitalul Nightingale din Istanbul, Turcia. Deși sună cumva banal, pentru că auzim despre această afecțiune încă din copilărie, iată că medicii trag un semnal de alarmă: Lipsa fierului în organism are consecințe grave!

Cînd deficiența de fier este determinată prin analize de laborator, tratamentul pentru suplinirea acestuia trebuie început imediat! Medicul trebuie să prescrie un tratament individual, care să corespundă necesităților acelui individ și nu să-i ofere pacientului o doză comun valabilă. Excesul de fier afectează organismul la fel ca și lipsa lui.

„Funcțiile fierului în organism sînt extrem de importante, iar acestea includ: transportarea oxigenului în țesuturi, efectuarea procesului de energizare a corpului, repararea AND-ului, reproducerea celulară, sintezarea proteinelor și reglarea sistemului imunitar”, a explicat Prof. Dr. Cihan Top, specialist în medicină int ernăla Spitalul Florence Nightingale din Ist anbul, T urcia. Ciudat este că în urmă cu cîteva sute de ani, principala cauză a anemiei era lipsa unei diete alimentare corespunză- toare, din cauza lipsei diversificării în alimentație, iar acum, specialiștii consideră că motivația este aceeași: „Deși avem acces la mai multe alimente sănătoase, mulți optăm pentru mîncarea lipsită de nutrienți și care nu aduce un aport benefic or ganismului”, susține dr. Paul Jackson, nutriționist, într-un comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății.

Care sînt simptomele lipsei de fier.


● Piele palidă, oboseală, apetit scăzut, senzație de firg.

● Rezistență scăzută la efort, stare de oboseală accentuată chiar și după urcarea unor trepte.

● Stare de agitație, lipsa puterii de concentrare.

● Insomnie.

● Puls crescut, dureri de cap, amețeli.

● Căderea părului, unghii subțiri și casante.

„Alimentele care conțin fier sînt carnea roșie, ficatul, peștele, ouăle, fructele deshidratate, legumele verzi”, a mai adăugat Prof. Dr. Cihan Top.

Lipsa fierului în organism se împarte în două categorii: Deficiența de fier – cînd valorile fierului din sînge sînt scăzute, dar încă nu există o anemie instalată. Deficiența de fier și anemia – atunci cînd anemia a fost provocată de o lipsă substanțială de fier în or ganism și aceasta a încetinit irigarea cu sînge a măduvei osoase. În ambele cazuri, situația este alarmantă și trebuie urgentată aflarea cauzei și modelarea unui tratament eficient. Femeile ieșite din etapa menopauzei suferă de anemie și carență de fier din cauza împuținării cantitații de sînge din organism. Același lucru se întîmplă și la bărbați după andropauză. Totodată, o astfel de anemie poate semnala și o sîngerare gastro-intestinală, diagno stic c onfirmat la 1 din 3 pacienți cu anemie prin carență de fier.

Scopul tratamentului este de a aduce nivelul hemoglobinei la normal și de a completa rezervele naturale de fier. După o cură de fier luat pe cale or ală ținută timp de 2 - 4 săptămîni trebuie repetate analizele de sînge pentru a verifica asimilarea corectă a acestuia. Dacă totul decurge bine, în circa 3 luni pacientul este vindecat total de anemie. Totodată, chiar și după ce analizele de laborator ajung la valori bune, normale, suplimentul de fier trebuie luat în continuare, pentru încă trei luni pentru a reface rezerva naturală a organismului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?