COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cazul Navalnîi: Peste 100 de eurodeputaţi cer sancţiuni contra Rusiei

Cazul Navalnîi: Peste 100 de eurodeputaţi cer sancţiuni contra Rusiei

Peste 100 de membri ai Parlamentului European solicită sancţiuni împotriva celor responsabili de atacurile contra reprezentanţilor opoziţiei şi jurnaliştilor în Rusia, după otrăvirea politicianului Aleksei Navalnîi, transmite vineri dpa.


Într-o scrisoare deschisă adresată şefului diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, eurodeputaţi din mai multe grupuri politice cer o ''anchetă integrală şi transparentă'' asupra cazului Navalnîi, transmite agerpres.ro.

''Totuşi, rămînem extrem de sceptici că autorităţile ruse doresc să ancheteze contextul real al acestei infracţiuni'', susţin semnatarii scrisorii, amintind de cazurile Ana Politkovskaia şi Serghei Skripal.

În prezent, Aleksei Navalnîi se află în comă la un spital din Berlin. Autorităţile germane afirmă că testele toxicologice au dovedit că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul Noviciok, dezvoltat de armata fostei Uniuni Sovietice. Kremlinul a negat că are vreo implicare în acest caz.

Borrell a subliniat joi seara posibilitatea de a lua măsuri suplimentare ca răspuns la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. El a ameninţat deschis Rusia cu adoptarea unor sancţiuni, insistînd că folosirea armelor chimice este ''complet inacceptabilă în orice circumstanţe''.

''Uniunea Europeană cere un răspuns internaţional comun şi îşi rezervă dreptul de a trece la acţiuni corespunzătoare, printre care măsuri restrictive'', a spus şeful diplomaţiei europene.

Într-o reuniune la nivel de ambasadori, Consiliul Nord-Atlantic dezbate vineri acest dosar, dar măsurile concrete sînt limitate.

Pe de altă parte, Comitetul de anchetă din Rusia i-a solicitat uneia dintre filialele sale din Siberia să investigheze posibilitatea ca cineva să fi încercat să îl asasineze pe Aleksei Navalnîi, a relatat vineri agenţia de presă rusă RIA.

Germania a afirmat că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu agentul toxic Noviciok şi a cerut pedepsirea autorilor. Pînă în prezent, Rusia nu a lansat o anchetă penală, susţinînd că pînă în prezent nu există dovezi ale unei infracţiuni.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load