Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Casa Albă susține confiscarea activelor rusești pentru a fi transferate ulterior Ucrainei

11 ian. 11:10   Externe
3055 0

Potrivit unei note a Consiliului Național de Securitate, acesta susține confiscarea activelor rusești care vor fi transferate ulterior Ucrainei, potrivit Bloomberg. Moscova a precizat că astfel de acțiuni sînt considerate un jaf și pot duce la ruperea relațiilor diplomatice

Consiliul Național de Securitate al SUA (NSC) a susținut "în principiu" proiectul de lege care ar permite confiscarea activelor rusești pentru a fi transferate ulterior Ucrainei, a relatat Bloomberg, citînd o notă a NSC din noiembrie. Consiliul este un organism consultativ în subordinea Casei Albe, transmite Noi.md cu referire la rbc.ru.

"Proiectul delege ar oferi puterii executive autoritatea necesară pentru a confisca activele suverane rusești în beneficiul Ucrainei", se arată în document.

Faptul că NSC susține astfel de măsuri a fost confirmat pentru Bloomberg de către un oficial de rang înalt neidentificat. O altă sursă din cadrul agenției a declarat că problema confiscării sau a utilizării în alt mod a activelor rusești va fi discutată la reuniunea G7, cu puțin timp înainte de împlinirea a doi ani de la începutul conflictului militar din Ucraina.

În decembrie, The New York Times a scris că SUA au început discuții urgente cu aliații săi cu privire la utilizarea activelor înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei (aproximativ 300 de miliarde de dolari) pentru a ajuta "eforturile militare ale Ucrainei" pe fondul slăbirii sprijinului financiar. În toamnă, Washingtonul nu a reușit să ajungă la un acord cu privire la alocarea de fonduri pentru ajutorul militar acordat Kievului; Biden a propus alocarea a 61 de miliarde de dolari în acest scop.


Financial Times a numit drept una dintre posibilele metode de legalizare a confiscării de către statele "afectate" și "deosebit de afectate" de conflict. Se presupune că printre aceste țări s-ar număra aliații Ucrainei, care i-au finanțat economia și forțele armate.

Ziarul a mai scris că SUA au propus ca grupurile de lucru din cadrul G7 să examineze modalitățile de confiscare a activelor rusești înghețate. Cu toate acestea, Germania, Franța și Italia au exprimat unele obiecții și au considerat că este necesar de examinat legalitatea confiscării activelor rusești înainte de a se lua vreo decizie. UE ia în considerare ca o opțiune confiscarea profiturilor de investiții din activele rusești.

Ministerul rus de Externe a declarat că orice măsuri pe care Occidentul decide să le aplice activelor țării ar constitui un "furt al proprietății rusești". De asemenea, ministerul a recunoscut că confiscarea activelor rusești de către Statele Unite ar putea duce la ruperea relațiilor diplomatice dintre cele două țări. Kremlinul a precizat că ar putea recurge la măsuri de răspuns.

5
0
1
1
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?