COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cartelurile de droguri mexicane, considerate drept organizații teroriste

Cartelurile de droguri mexicane, considerate drept organizații teroriste

Preşedintele Donald Trump a anunţat într-un interviu dat publicităţii marţi că va desemna cartelurile de droguri mexicane drept organizaţii teroriste, pentru că acestea ar fi responsabile pentru moartea a 100.000 de americani.

„Vor fi desemnate ... Lucrez la asta de 90 de zile. Ştiţi, desemnarea nu este aşa uşoară, trebuie să treci printr-un proces şi am înaintat bine în acest proces”, a declarat Donald Trump într-un interviu acordat ziaristului Bill O'Reilly, o personalitate din presa conservatoare.

După ce o grupare este desemnată organizaţie teroristă, legislaţia americană consideră ilegală acordarea de sprijin conştient acesteia, membrii săi nu pot pătrunde pe teritoriul SUA şi pot fi deportaţi. Instituţiile financiare care știu că deţin fonduri ce au legătură cu gruparea desemnată drept organizaţie teroristă sînt obligate să le blocheze şi să informeze Departamentul Trezoreriei.


Într-o postare pe Twitter de la începutul lunii noiembrie, Donald Trump s-a oferit să ajute Mexicul „să declare RĂZBOI cartelurilor de droguri şi să le şteargă de pe faţa Pămîntului”.

Propunerea a fost anunţată în contextul în care 9 americani au fost ucişi într-o ambuscadă în nordul Mexicului. Autorităţile mexicane au declarat că este posibil ca aceştia să fi fost victimele nevinovate ale unei confuzii în confruntările dintre bandele de traficanţi de droguri din regiune.

Cartelurile de droguri ar urma să fie al doilea tip de grupare din America Latină declarată teroristă, după insurgenţii din Armata de Eliberare Naţională din Columbia.

Preşedintele Donald Trump a afirmat că principalele sale obiective sînt întreruperea fluxului de droguri şi de imigranţi de-a lungul frontierei cu Mexicul.

Conform Reuters, Ministerul de Externe mexican a anunţat marţi, în reacţie la acest anunţ, că urmăreşte să aibă cît mai rapid o întîlnire la nivel înalt cu Departamentul de Stat al SUA în care să abordeze subiectul. Ministerul de Externe subliniază că va aborda în cadrul întîlnirii şi modalităţile de reducere a fluxului ilegal de arme şi de bani dinspre SUA către reţele de crimă organizată din Mexic.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load