COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6729

Care sînt pretendenții la funcția de cancelar al Germaniei?

25 sep. 10:45   În lume
1471 0

Pe 26 septembrie în Germania vor avea loc alegeri parlamentare. În țară vor avea loc mari schimbări: după 16 ani în funcție, Angela Merkel va înceta să mai fie cancelar. La funcția ei pretind trei candidați.

Cancelarul german nu este ales direct – pentru candidați votează deputații nou aleși ai Bundestagului. Cu toate acestea, numele candidaților sînt cunoscute, și de campania lor depinde în mare măsură dacă alegătorii vor vota pentru partidul reprezentat de potențialii cancelari, transmite Noi.md.

Există trei candidați. Partidul Creștin Democrat al Angelei Merkel este reprezentat de Armin Laschet, prim-ministrul Renaniei de Nord-Westfalia. El a devenit președintele partidului în luna ianuarie a acestui an. Laschet spune că vrea să modernizeze blocul conservator și să continue cursul lui Merkel.

Pînă în vară, Laschet a fost principalul concurent la funcția de cancelar. Cu toate acestea, în iulie, după potopul devastator, el a venit cu președintele german într-unul dintre orașele afectate și, în timp ce Walter Steinmeier exprima condoleanțe familiilor victimelor, Laschet glumea și rîdea în fundal. Deși și-a cerut scuze pentru comportamentul său, ratingul creștin-democraților a scăzut cu opt la sută.

Al doilea candidat este Annalena Baerbock, nominalizată de ”verzi”. Partidul ei a fost cel mai popular din țară în luna mai. Baerbock critică Rusia, crezînd că aceasta manipulează prețurile gazelor și, în general, promite germanilor o politică mai transparentă. Cu toate acestea, credibilitatea lui Baerbock a scăzut după ce a fost acuzată de plagiat la scrierea cărții. În același timp, pe rețelele sociale se desfășoară o campanie murdară împotriva lui Baerbock: ba apar fotografii nud false, ba comentarii sexiste. Există îndoieli că o femeie de 40 de ani poate conduce țara.


Pe fondul problemelor legate de sprijinul alegătorilor, social-democratul Olaf Scholz, actualul ministru al Finanțelor și fostul primar de Hamburg, a depășit doi candidați simultan. Scholz se poziționează ca succesor al cauzei lui Merkel. El promite alegătorilor o creștere a pensiilor și introducerea unui salariu minim. Publicul l-a recunoscut pe Scholz drept cîștigătorul dezbaterilor televizate dintre candidați.

Niciunul dintre partidele care și-au înaintat candidații la funcția de cancelari nu cîștigă suficiente voturi pentru a-și forma propriul guvern și a aproba conducătorul, ceea ce înseamnă că vor trebui să se unească în coaliții și să meargă la compromisuri.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽