Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Care sînt cele mai importante summituri din 2020 și provocările de pe scena politică globală

2 ian. 2020,, 08:15   Externe
3506 0

Cum al doilea deceniu din acest mileniu este pe cale să se încheie, cooperarea multilaterală efectivă pare să fie într-un moment de cumpănă. „Council of Councils” a prezentat principalele șase summituri din 2020, pe care le consideră determinante pentru viitorul actualei scene globale.

Conferința de Evaluare a NPT, New York (27 aprilie – 22 mai)

La sfârșit de aprilie, părțile implicate în Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT) se vor întâlni pentru a marca a 50-a aniversare a implementării înțelegerii. Întâlnirea are loc o dată la cinci ani.

NPT se bazează pe trei direcții: contracararea proliferării de armament nuclear, dezarmarea actualelor puteri nucleare și promovarea cooperării și accesului la utilizarea pașnică de energie nucleară.

Toate cele trei direcții sunt tot mai slăbite, în condițiile în care marile puteri nucleare ale lumii își modernizează arsenalul și dezvoltă noi mijloace de luptă, cum ar fi rachetele hipersonice. Acordurile din sector, ca spre exemplu Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare și acordul nuclear încheiat de occident cu Iranul, sunt date la o parte. Coreea de Nord continuă să sfideze eforturile internaționale de neproliferare, iar exemplele pot continua la nesfârșit.


G7, Camp David (10 – 12 iunie)

Pe finalul primăverii, președintele SUA, Donald Trump, va primi vizita omologilor săi din alte state cu economii de piață avansate, la Camp David, în Maryland. Dacă liderul de la Casa Albă pare să-i aibă de partea sa pe premierii din Marea Britanie, Italia și Japonia, Boris Johnson, Giuseppe Conte și Shinzo Abe, cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și premierul canadian Justin Trudeau relațiile au suferit tot mai mult în ultima vreme.

Casa Albă a anunțat deja că schimbările climatice nu vor fi pe agenda discuțiilor. În schimb, ar putea fi abordate mai multe acorduri comerciale, dar și relația dintre G7 și Rusia, care a fost exclusă din club odată cu anexarea Peninsulei Crimeea din 2014.

Deschiderea Adunării Generale a ONU, New York (septembrie)

Liderii globali vor celebra a 75-a aniversare a ONU, când se vor reuni pentru deschiderea anuală a Adunării Generale. Pentru a marca momentul, secretarul-general Antonio Guterres a lansat ceea ce instituția numește o conversație globală, organizând în anul 2020 mai multe evenimente, cu următoarea temă: „Viitorul pe care ni-l dorim, ONU de care avem nevoie: Reafirmăm Angajamentul nostru Colectiv față de Multilateralism”.

Summitul BRICS, Sankt Petersburg (iulie)

În ultimul deceniu, Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud au căutat să transforme BRICS într-o contrapondere geopolitică și economică la democrațiile de piață din Occident. „Călcâiul lui Ahile” rămâne, totuși, eterogenitatea blocului, care cuprinde două puteri autoritare și trei democrații fragile cu mai multă sau mai puțină putere economică.

COP 26, Glasgow (9 – 20 noiembrie)

Un alt summit important va avea loc în Scoția, unde reprezentanții națiunilor de pe prima scenă globală se vor reuni pentru a 26-a Conferință a Părților Semnatare ale Convenției ONU asupra Schimbărilor Climatice. La cinci ani de la semnarea Acordului de la Paris, actorii implicați sunt puși în situația de a prezenta bilanțul eforturilor făcute până acum.

Summitul G20, Riyadh (21 – 22 noiembrie)

Al 15-lea summit G20 va constitui o premieră: pentru prima oară în istorie, liderii din statele cu cele mai puternice economii ale lumii se reunesc în Orientul Mijlociu. Este de așteptat ca întâlnirea să fie marcată de controverse, având în vedere istoricul de încălcări ale drepturilor omului de către Regat, ba chiar cu un prinț moștenitor de coroană posibil complice la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?