Puterea stiri: 7334
Criza energetică stiri: 1129

Care este motivul eșecului contraofensivei Kievului

2 sep. 12:00   Război în Ucraina
3276 0

Cu o zi înainte, încercarea de a captura centrala atomoelectrică Zaporojie (CAEZ) de către trupele ucrainene a eșuat. Ministerul rus al Apărării a raportat că operațiunea de neutralizare a militarilor ucraineni în zona CAEZ a fost finalizată, acum fiind în desfășurare căutările și examinarea cadavrelor morților și interogatoriile expres ale prizonierilor.

Forțele armate ale Ucrainei au încercat să ocupe centrala nucleară Zaporojie (CAEZ) cu două grupuri de sabotaj. În încercarea de a pune stăpînire pe CAEZ, un grup de militari ucraineni, format din pînă la 60 de persoane, în șapte bărci, a debarcat pe coasta lacului de acumulare Kahovka, la trei kilometri nord-est de centrală.

„Au fost luate măsuri pentru a distruge inamicul, inclusiv prin utilizarea aviației armatei”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Momentul atacului asupra CAEZ nu a fost ales întîmplător: în cazul unei capturi cu succes a centralei și al sosirii simultane a misiunii AIEA, partea ucraineană ar fi cîștigat controlul asupra centralei nucleare. Dar asta nu s-a întîmplat.

Serviciile de informații și serviciile speciale ruse cunoșteau planurile inamicului și erau pregătite pentru acțiuni militare. Acest lucru este dovedit de faptul că primul grup de forțe de aterizare ucrainene a fost lăsat să debarce în zona lacului de acumulare Kahovka, după care a început lichidarea grupului de diversioniști, totuși ținte mai mari – barje cu forțe de asalt – au fost distruse înainte de a se apropia de țărm.


În același timp, experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), analizînd evenimentele recente, consideră că încercările eșuate de contraofensivă ale Kievului pot fi trucuri care vizează ascunderea de inamic a direcției unui atac în curs de pregătire.

Experții au remarcat că Kievul a recunoscut demult faptul că Forțele Armate ale Ucrainei (FAU) nu dispun de numărul necesar de forțe mecanizate pentru a efectua o operațiune rapidă de distrugere a apărării rusești în regiunea Herson sau oriunde în altă parte. În acest sens, conform ISW, trupele și-au dezvoltat propriile tactici – în ultimele luni au încercat să creeze condiții favorabile, încercînd să dezactiveze liniile terestre de comunicație ale inamicului și sistemele sale logistice cu atacuri.

Potrivit experților, Forțele Armate ale Ucrainei, cu ajutorul unor încercări de contraofensivă aparent eșuate, pot încerca să ascundă adevărata direcție a atacului iminent. ISW notează că, atunci cînd scopul atacului este de a ascunde direcția străpungerii, „ar trebui să se aștepte pînă cînd cei aflați în defensivă își vor muta efectiv forțele”. „Astfel, probabil va exista o întîrziere între manevrele inițiale și începerea operațiunilor decisive. Situația din această întîrziere poate părea ca și cum atacul a eșuat”, au explicat experții.

Anterior, șeful unității de terapie intensivă a unui spital din sudul Ucrainei, sub condiția anonimatului, le-a spus reporterilor despre numărul mare de răniți în timpul contraofensivei Kievului.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав