X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Calitatea aerului în capitala Indiei se înrăutățește constant

31 oct. 2023,, 20:29   Externe
2012 0

Calitatea aerului în capitala Indiei s-a înrăutăţit luni cînd nivelurile de poluare au ajuns la cel mai ridicat nivel din acest an după ce vînturile slabe din sezonul rece alături de incendieri ale unor mirişti în statele învecinate au dus la reapariţia episodului anual de poluare severă, informează Reuters.

New Delhi este cea mai poluată metropolă şi, drept rezultat, media de viaţă este mai mică aici cu peste 10 ani, a afirmat în august Institutul de Politică Energetică al Universităţii din Chicago, adăugînd că India este responsabilă pentru 59% din creşterea poluării la nivel global începÎnd din 2013, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

''New Delhi se confruntă cu cele mai grave niveluri de poluare din acest sezon şi este puţin probabil ca situaţia să se îmbunătăţească în următoarele zile'', a declarat un înalt oficial din cadrul sistemului de monitorizare SAFAR al Ministerului de Ştiinţe ale Pămîntului.

Guvernul de la New Delhi a lansat o campanie împotriva prafului pentru a sista poluarea, impunînd restricţii ce vizează lucrările din domeniul construcţiilor şi a trimis în zonă dispozitive care stropesc cu apă în încercarea de eliminare a prafului din atmosferă.

Cu toate acestea, indexul calităţii aerului (AQI) în acest oraş de 20 de milioane de locuitori, unde puţine persoane utilizează aparate de purificare a aerului sau poartă măşti de protecţie, a crescut la 346 pe o scară de 500, indicÎnd o calitate ''foarte slabă'' a aerului, potrivit Sistemului pentru Calitatea Aerului şi pentru Prognoze Meteorologice şi Cercetare al ministerului.


Un nivel care depăşeşte 60 este considerat nesănătos. În unele zone din oraş, AQI a depăşit pragul de 400, indicÎnd niveluri ''severe'' de poluare, potrivit unor date guvernamentale.

Indexul măsoară nivelurile de particule atmosferice PM2.5 care, prin inhalare, pot ajunge adÎnc în plămÎni şi pot provoca afecţiuni mortale cum ar fi boli cardiovasculare şi cancer.

Arderea miriştilor în statele învecinate, deşi practicată mai puţin decît anul trecut, a contribuit la poluarea capitalei, a precizat oficialul SAFAR, adăugînd că vÎnturile slabe duc la agravarea problemei.

Cele peste 10 milioane de vehicule din capitală, mai multe decÎt în alte oraşe din India, agravează problema din cauza gazelor de eşapament pe care le emit.

''Mă confrunt cu probleme respiratorii. Simt ca şi cum aş avea ceva blocat în gÎt'', a povestit Om Prakash Singh, un rezident.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?