Coronavirus stiri: 8216
Obiectiv european stiri: 317
Criza energetică stiri: 945

Brexitul începe să se simtă în supermarketurile britanice

18 ian. 2021,, 08:20   Război în Ucraina
4157

La aproape două săptămîni de la ieșirea Marii Britanii din UE, „apocalipsa” Brexit începe să se vadă în supermarketuri, care se confruntă cu lipsuri serioase în aprovizionare, mai ales dacă este vorba despre produse perisabile, care se aduceau din import.

Șoferii de camioane sînt obligați să aștepte, în unele cazuri, zile în șir pentru a avea toate actele în regulă ca să poată introduce în Marea Britanie bunuri din țările UE. Schimbările care au intervenit în sistemul vamal riscă să lase goale rafturile supermarketurilor și deja au fost surprinse imagini în care raioanele de „legume-fructe” erau efectiv fără marfă. Și florile olandeze lipsesc, glastrele au rămas goale.

Existau temeri și avertismente că așa se va întîmpla încă înainte de producerea efectivă a Brexitului. Oricît s-ar fi încercat constituirea de stocuri, unele mărfuri sînt prea perisabile pentru a putea rezista prea mult. Scadența se pare că a venit, transmite digi24.ro.

„Nu-i bine deloc. Situația asta pentru mine înseamnă prea multă hîrțogăraie, prea multă așteptare, tot timpul trebuie să aștepți”, se plînge un șofer polonez de camion, citat într-un reportaj Euronews.

Sunt deja avertismente că unii transportatori pur și simplu s-ar putea să refuze să mai livreze bunuri în Marea Britanie. Preferă să o facă decît să se ocupe de toate actele și toată birocrația. Unii șoferi sînt plătiți în funcție de kilometrii parcurși, iar dacă stau pe loc, blocați la vamă, nu le convine, așa că vor prefera cursele în interiorul Europei, explică un specialist în domeniu.


În Irlanda de Nord, unde noua relație cu UE este și mai complicată decît în restul Marii Britanii, lipsurile de aprovizionare cu produse britanice sînt o realitate. „Nu putem primi livrările. Companiile ne iau comenzile, apoi ne sună înapoi și ne spun că nu pot face livrarea”, se plînge managerul unui magazin de delicatese din Belfast.

Irlanda de Nord face parte din Regatul Unit, dar are graniță terestră cu Republica Irlanda, care este membră UE. Comercianții spun că în lipsa livrărilor la timp din Marea Britanie, singura lor opțiune este să-și umple rafturile cu produse din UE. Republica Irlanda și-a intensificat, de altfel, serviciile de feribot pentru camioanele din Europa care înainte veneau via Regatul Unit.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав