Brexitul fără Acord ar reprezenta o trădare, Iranul continuă îmbogăţirea uraniului, iar Maduro vrea anticipate

Brexitul fără Acord ar reprezenta o trădare, Iranul continuă îmbogăţirea uraniului, iar Maduro vrea anticipate

Hammond: Un eventual Brexit fără Acord ar reprezenta o trădare


Ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, a declarat că cei care propun ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un Acord cu Blocul comunitar comit un act de trădare la adresa celor care au votat la referendum, potrivit The Guardian.


Declaraţiile acestuia vin în contextul în care Guvernul britanic va discuta marţi ultimele detalii în legătură cu o nouă propunere de Acord, despre care Executivul susţine că este „un acord nou şi îmbunătăţit. Documentul, care ar urma să conţină noi prevederi referitoare la dreptul muncii şi la protecţia mediului, urmează să fie trimis Camerei Comunelor.


Prim-ministrul britanic Theresa May a transmis că va anunţa data alegerii unui succesor pentru funcţia de premier după următorul vot al Acordului Brexit din Parlament, programat pentru prima săptămînă din luna iunie. Dacă Acordul Brexit va fi respins pentru a patra oară, prim-ministrul a anunţat că va demisiona din funcţie.

Iranul şi-ar fi extins capacităţile de îmbogăţire a uraniului


Capacitatea Iranului de îmbogăţire a uraniului este de patru ori mai mare faţă de nivelul înregistrat înaintea tensiunilor cu Statele Unite privind Acordul nuclear iranian, au declarat mai mulţi oficiali iranieni, citaţi de Associated Press.


Oficialii iranieni au anunţat, însă, că uraniul nu va fi mai îmbogăţit decît pînă la limita de 3,67%, stabilită în cadrul Acordului din 2015, pentru ca acesta să poată fi utilizat pentru producerea de energie electrică, nefiind, astfel, utilizabil pentru producerea unei arme nucleare.


Cu toate acestea, prin creşterea capacităţii de producere, Iranul va depăşi stocurile de uraniu îmbogăţit stabilite în cadrul Acordului. Teheranul a cerut statelor europene să prezinte noile condiţii ale Acordului, dînd de înţeles că în caz contrar va continua activităţile de îmbogăţire a uraniului.

Nicolas Maduro, propune organizarea de alegeri parlamentare anticipate


Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a propus luni organizarea de alegeri parlamentare anticipate, în contextul în care Parlamentul de la Caracas este condus de opoziţie, potrivit Reuters.


Opoziţia, condusă de Juan Guaido, a cîştigat alegerile parlamentare din 2015, iar propunerea lui Maduro de organizare a unui nou scrutin legislativ este văzută de către analişti ca fiind o încercare a acestuia de a reduce influenţa lui Juan Guaido şi de a recîştiga controlul asupra Parlamentului Venezuelei.


În cazul în care nu ar avea loc alegeri anticipate, următorul scrutin pentru desemnarea membrilor Legislativului de la Caracas ar urma să aibă loc la finalul anului 2020.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load