Borrell nu vede nicio posibilitate de a restabili acordul privind cerealele

19 sep. 17:00   Război în Ucraina
2462 0

În prezent, nu există nicio posibilitate de revenire la acordul privind cerealele.

Această opinie a fost exprimată de șeful serviciului de politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, în cadrul unei conferințe de presă la New York, unde a sosit pentru a participa la săptămîna la nivel înalt a celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Potrivit lui Borrel, autoritățile ruse "pun condiții care au mai fost pe masa negocierilor". În același timp, potrivit șefului politicii externe a UE, reluarea acordului privind cerealele nu depinde de aceste condiții, care constau în "ridicarea unor restricții sau sancțiuni", deoarece, potrivit lui Borrel, restricțiile UE "nu afectează exportul de alimente și îngrășăminte".

Acordul privind cerealele încheiat între Rusia, Ucraina, Turcia și ONU privind exportul de cereale ucrainene era valabil între 22 iulie 2022 și 17 iulie 2023. Acordul a fost prelungit de trei ori. În același timp, Occidentul nu a reușit să îndeplinească condițiile impuse de partea rusă - eliminarea restricțiilor privind exportul de produse agricole și îngrășăminte rusești pe piața mondială -, motiv pentru care Rusia s-a retras din proiect.

Ministerul rus de Externe a declarat în repetate rînduri că nu există motive pentru prelungirea ulterioară a acordului, deoarece acesta s-a transformat într-un export pur comercial de produse alimentare din Ucraina către țări "sătule".


Autoritățile ucrainene au propus Turciei să reia lucrările "coridorului de cereale" din Marea Neagră fără participarea Rusiei. În același timp, Turcia a declarat că acordul privind cerealele ar trebui continuat și pus în aplicare cu participarea Rusiei și a Ucrainei sub egida ONU.

6
4
1
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?