X 
Preşedintele stiri: 3607

Borrell: În cazul unui atac nuclear rus în Ucraina, Occidentul ar ”aneantiza” militar armata rusă

14 oct. 2022,, 13:15   Război în Ucraina
2198 0

Orice atac nuclear al Rusiei în Ucraina ar antrena un răspuns militar al Occidentului „atît de puternic, încît armata rusă va fi aneantizată”, ameninţă joi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, relatează AFP.

Preşedintele rus Vladimir ”Putin spune că nu blufează cu ameninţarea nucleară. El trebuie, atunci, să înţeleagă că ţările care susţin Ucraina, Uniunea Europeană şi statele sale membre, Statele Unite şi NATO nu blufează nici ele. Orice atac nuclear împotriva Ucrainei va antrena un răspuns, - nu un răspuns nuclear - ci un răspuns militar atît de puternic, încît armata rusă va fi aneantizată”, a ameninţat el la Colegiul Europei, la Bruges.

Ameninţările Moscovei sînt luate foarte în serios de către membrii NATO.

”Ameninţările nucleare voalate ale preşedintelui (rus Vladimir) Putin sînt periculoase şi iresponsabile”, a denunţat marţi secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din Alianţa Nord-Atlantică.

”Rusia ştie că un război nuclear nu poate fi cîştigat şi că nu trebuie să fie purtat niciodată”, a avertizat el.
”Noi supraveghem îndeaproape forţele nucleare ruse. Nu am constatat nicio schimbare în poziţia Rusiei. Însă rămînem atenţi”, a subliniat el.


”Nu avem niciun indiciu, pentru moment, că Rusia şi-a schimbat postura nucleară, dar o supraveghem 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămînă”, a confirmat secretarul american al Apărării Lloyd Austin.

Doctrina militară rusă prevede posibilitatea unor lovituri nucleare, în cazul în care este atacat teritoriul rus.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, numărul doi în Consiliul de Securitate rus, a dat asigurări că Moscova va apăra noile teritorii anexate din Ucraina - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson - ”inclusiv cu armele nucleare strategice”.

”Trebuie să luăm în serios această retorică a Rusiei, dar nu trebuie să intrăm în panică”, a dat asigurări un oficial european de la NATO în cursul reuniunii miniştrilor Apărării, la Bruxelles.

Unele teritoriile anexate de Rusia au fost recucerite deja de către armata ucraineană, ”fără să se fi produs cel mai rău scenariu”, a subliniat el.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий