X 

Borrell: "Aderarea Ucrainei va pune capăt "siestei de somn" în ceea ce privește extinderea UE

22 sep. 19:45   Război în Ucraina
2209 0

Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va pune capăt impasului în ceea ce privește extinderea blocului comunitar.

Potrivit RBC-Ucraina, șeful diplomației UE, Josep Borrel, a declarat acest lucru într-un interviu acordat publicației The Guardian.

Potrivit oficialului, el nu crede că disputele Ucrainei cu vecinii săi occidentali privind exporturile de cereale vor fi un precursor al conflictelor atunci cînd Ucraina va adera la UE.

În același timp, Borrel a spus că drumul Ucrainei spre UE nu va fi ușor, deoarece este în război, mai are de realizat multe reforme, iar acest proces va fi lung.

După cum a menționat diplomatul, aderarea Ucrainei va însemna sfîrșitul "siestei de somn" (somnul de după-amiază, care este o tradiție în anumite țări cu climă caldă) în ceea ce privește extinderea UE.


"Timp de mulți ani a existat un fel de impas și nu se întîmpla nimic. Ucraina a creat o nouă dinamică", a adăugat el.

Uniunea Europeană nu s-a mai extins de 10 ani. Ultima țară care a devenit membră a blocului a fost Croația. Acest lucru s-a întîmplat în 2013.

Înainte de ea - în 2007 - 10 țări au devenit membre ale UE deodată: Ungaria, Cipru, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Ungaria, Estonia, Bulgaria și România.

Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de candidate la aderarea la UE în 2022. Ambele țări se așteaptă ca negocierile lor de aderare să înceapă pînă la sfîrșitul acestui an.

9
1
0
0
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?