TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Bill Gates: Există riscul unei explozii a sărăciei la nivel mondial

Fondatorul companiei Microsoft, Bill Gates, avertizează că există riscul unei explozii a sărăciei la nivel mondial, din pricina efectelor negative generate de noul coronavirus.

Raportul fundației miliardarului susține că, în urma pandemiei de coronavirus, sărăcia extremă a crescut cu 7%, gradul de vaccinare a ajuns la cel mai scăzut nivel din anii ’90, iar efectele economice ale carantinei vor accentua inegalitățile sociale, transmite b1.ro.

În plus, zeci de milioane de oameni au o situație precară, din cauza insecurității economice și a firmelor care dau faliment.

Practic, se estimează cea mai gravă recesiune de la al Doilea Război Mondial.

Gates mai estimează că pandemia de coronavirus se va încheia pînă la sfîrșitul anului 2021, însă, pînă atunci, pînă la apariția unui vaccin, milioane de persoane vor muri în țările sărace, cele mai multe din aceste decese fiind cauzate nu de boala în sine, ci de supraaglomerarea sistemelor de sănătate și a țărilor cu economii care erau deja scăzute.


Fondatorul Microsoft: Pandemia se va încheia pînă la sfîrșitul anului 2021

Fondatorul Microsoft speră că pînă la sfîrșitul anului 2021 un vaccin eficient ar fi dat în producția de masă și o parte suficient de mare din populația lumii va fi imunizată pentru a opri pandemia.

Mai mult, Bill Gates le-a solicitat țărilor bogate să cumpere vaccinuri pentru cei săraci. Potrivit acestuia, „dacă unele țări rămîn rezervoare pentru boală, va continua să apară din nou.

Dacă vaccinurile au un preț suficient de mare în țările bogate pentru a acoperi costurile fixe ale producției - studii clinice, fabrici și așa mai departe - atunci costul marginal al aprovizionării în țările sărace ar fi relativ modest: de ordinul a 10 miliarde de dolar, 12 miliarde în total”.

Dealtfel, fundaţia lui Bill Gates a donat 300 de milioane de dolari pentru a sprijini combaterea pandemiei.

Cu toate acestea, Bill Gates este de părere că ar putea fi nevoie de „un număr incredibil de mare” de doze de vaccin pentru a elimina virusul COVID-19.

Acesta a mai precizat că restricţiile au ajutat foarte mult la combaterea răspîndirii virusului, însă relaxările, în opinia sa, nu au venit la momentul potrivit.

„Deschiderea barurilor în contextul susţinerii economiei versus riscul de infectare. O mulţime de strategii de acest fel au fost greşite”, a declarat Bill Gates, care a făcut apel la distanțarea socială, purtarea măştii de protecţie şi, evident, găsirea unui vaccin eficient.

Miliardarul Bill Gates, omul-cheie în producția primului vaccin împotriva COVID-19

Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) și GAVI, companiile deținute de către Bill Gates, se angajează să distribuie 300 de milioane de doze de vaccin pentru Statele Unite ale Americii și 100 de milioane de doze pentru Marea Britanie, la momentul apariției unui vaccin eficient anti-COVID, informează BBC.

În acest sens, Bill Gates este de părere că nu banii ar trebui să dicteze atunci cînd vine vorba de lupta cu noul coronavirus, iar vaccinul care se va dovedi eficient ar trebui distribuit persoanelor care au cea mai mare nevoie.

„Dacă lăsăm medicamentele şi vaccinul să meargă către cel mai mare ofertant, în locul oamenilor şi locurilor unde este cea mai mare nevoie, ne vom confrunta cu o pandemie mai lungă şi mai mortală.

Avem nevoie de lideri care vor face aceste decizii de distribuţie bazîndu-se pe egalitate, nu pe factorii de influenţă de piaţă”, a declarat patronul Microsoft, potrivit CNBC.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load