COVID-19 în MOLDOVA

Bilanțul exploziei din Liban: 78 de morți şi 4.000 de răniţi

Bilanțul exploziei din Liban: 78 de morți şi 4.000 de răniţi

Libanul este în doliu după explozia uriaşă care a avut loc în cursul zilei de ieri. Cel puţin 78 de persoane au murit ieri, iar alte 4.000 au fost rănite, relatează BBC.

Conform unor surse libaneze, se pare că explozia ar fi fost provocată de scînteile provenite de la sudura unei uşi, astfel 2.750 de tone de azotat de amoniu au luat foc, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.ro.

Tot oraşul a fost zdruncinat de explozie, care a început ca un incendiu în port, ca mai apoi să se transforme într-o explozie imensă care a creat un nor uriaş în formă de ciupercă.


Explozia s-a simţit la 240 de kilometri depărtare, pînă în Cipru, acolo unde oamenii au crezut că este vorba despre un cutremur.

Michel Aoun, preşedintele Libanului, a declarat că explozia a fost provocata de 2.750 tone de azotat de amoniu, depozitat într-un loc nesigur.

Practic, timp de 6 ani, libanezii au avut lîngă ei o bombă, care, din păcate, a explodat în cursul zilei de ieri.

Preşedintele a declarat stare de urgenţă pentru două săptămîni, în timp ce va urma o perioadă de trei zile de doliu naţional, începînd de azi.

Guvernul a alocat 66 de milioane de dolari - fonduri de urgenţă - pentru această catastrofă.

„Am fost martori la o catastrofă imensă. sînt victime şi pierderi peste tot”, a declarat George Kettani, liderul Crucii Roşii în Liban.

A început imediat o anchetă pentru stabilirea clară a motivului exploziei, iar preşedintele a declarat că cei responsabili de această catastrofă vor primi „pedeapsa maximă”.

Explozia i-a lovit pe libanezi într-un moment foarte delicat: aceştia se confruntă atît cu criza economică, cît şi cu criza de coronavirus. În plus, aceştia aşteaptă verdictul în cazul asasinării fostului prim-ministru, Rafik Hariri.

Catastrofa din Beirut: Libanezii, pulverizaţi de explozia cauzată de un depozit de azotat de amoniu

Explozia a avut loc imediat după ora 18:00 (15:00 în Liban). Un martor a descris-o ca fiind asurzitoare, presa locală a publicat imagini tulburătoare cu oameni prinşi sub dărîmături, iar alte clipuri video au arătat cum maşinile şi clădirile au fost pur şi simplu pulverizate şi distruse de unda de şoc.

„Toate clădirile din zonă s-au prăbuşit. Merg printre cioburi şi resturi rămase în urma exploziei, în întuneric”, a mărturisit un martor pentru AFP.

Deşi spitalele abia făceau faţă crizei de coronavirus, explozia le-a făcut munca şi mai grea. Cadrele şi unităţile medicale sînt copleşite de amploarea şi gravitatea situaţiei.

Mai mult, cerealele depozitate în port au dispărut din cauza exploziei. În contextul în care Libanezii importă majoritatea alimentelor de care au nevoie cetăţenii.

Chiar dacă explozia s-a terminat, unda de şoc a măturat tot în calea ei, iar oamenii au început să se dezmeticească, impactul pe termen lung este greu de imaginat.

„Nu am putut auzi pentru cîteva secunde”

„Am văzut focul, dar nu mă gîndeam că va fi o explozie. Am intrat. Brusc, nu mai puteam auzi pentru că, aparent, eram foarte aproape. Nu am putut auzi pentru cîteva secunde şi mi-am dat seama atunci că s-a întîmplat ceva rău.

Apoi, toate geamurile din jurul nostru s-au spart. Sticlă spartă cădea de peste tot din jurul nostru, de la clădiri.

Au început să se sune oamenii de peste tot din Beirut şi toţi trăiau acelaşi fenomen: sticlă spartă, clădiri care se zdruncinau şi o explozie foarte zgomotoasă.

Am fost şocaţi. De obicei, cînd se întîmplă, doar o parte a Beirutului trăieşte experienţa aceasta nefericită, însă, de data ceasta, am simţit-o şi trăit-o cu toţii”.

O jurnalistă spune că, spre seară, Beirutul era un adevărat haos.

„Străzile erau acoperite de sticlă, la propriu. Ambulanţelor le era greu să circule. Erau cărămizi peste tot”.

Ce este azotatul de amoniu

Azotatul de amoniu se foloseşte, în general, pentru îngrăşăminte agricole, dar şi ca explozibil.

Şansele ca azotatul de amoniu să explodeze sînt foarte mari atunci cînd acesta intră în contact cu focul, iar atunci cînd explodează, elimină gaze toxice, inclusiv oxizi de azot şi amoniac.

Azotatul de amoniu trebuie să fie depozitat în spaţii foarte sigure, rezistente la foc.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load