X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Biden: Rusia și China de facto nu au participat la Summitul G20 privind clima de la Roma

1 noi. 2021,, 08:30   Externe
15363 3

Președintele SUA, Joe Biden, a evaluat rezultatele Summitului G20, care a avut loc la Roma în perioada 30-31 octombrie. Liderul american a spus că este dezamăgit de pozițiile mai multor țări în domeniul climei, transmite Noi.md.

Biden a spus că principala sa dezamăgire în G20 este legată de pozițiile Rusiei și Chinei. În opinia sa, țările „de facto nu și-au luat angajamente semnificative pentru a combate schimbărilor climatice”. Astfel, Biden a răspuns unei solicitări a jurnaliştilor de a comenta declaraţiile „unor organizaţii neguvernamentale” potrivit cărora acordurile G20 privind schimbările climatice nu inspiră încredere.

Liderul SUA a adăugat că există un motiv pentru care „oamenii ar trebui să fie dezamăgiți”. „Eu însumi sunt dezamăgit”, a spus el. Totuși, liderul american a subliniat că țările au adoptat un acord pentru „suspendarea subvențiilor pentru cărbune”. Biden a cerut să se concentreze pe „ceea ce China nu face, ceea ce nu face Rusia, ceea ce nu face Arabia Saudită”.

Președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit la Summitul G20 prin videoconferință. El a spus că Rusia participă activ la programele de conservare a climei și îndeplinește toate obligațiile internaționale stipulate în Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (FCCC) și Acordul de la Paris.

„Implementăm în mod constant o politică de reducere a emisiilor de gaze curate cu efect de seră, luând măsuri pentru sporirea eficienței energetice a economiei, modernizarea industriei energiei electrice și reducerea emisiilor de gaze asociate din producția de petrol”, a declarat el.


În plus, Putin a solicitat să se elaboreze un rating internațional al proiectelor de mediu, care să reglementeze nivelul de reducere a gazelor cu efect de seră pentru fiecare dolar investit. Șeful statului rus a cerut țărilor să își concentreze eforturile pe inițiative promițătoare care pot aduce cele mai bune rezultate.

Putin a cerut, de asemenea, țărilor să își mărească absorbția de gaze cu efect de seră, nu doar să-și reducă emisiile. El a adăugat că Rusia are un mare potențial și „oportunități colosale” în acest domeniu.

Rezultatele G20 în domeniul climei

În urma summit-ului, principalele țări ale lumii au convenit să salveze planeta. Participanții la Summitul G20 s-au angajat să limiteze rata încălzirii globale: statele se așteaptă să o reeducă cu 1,5 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale. Cu toate acestea, nu a fost specificat nici un interval de timp pentru atingerea acestui obiectiv.

În plus, țările s-au angajat să obțină emisii zero de dioxid de carbon până la „mijlocul secolului”. Liderii Summitului și-au stabilit, de asemenea, un „obiectiv comun ambițios” de a „înverzi” planeta. Statele cred că acesta poate fi realizat prin „proiecte climatice care implică sectorul privat și societatea civilă”.

În același timp, secretarul general al Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a evaluat negativ rezultatele Summitului. El a susținut dorința țărilor de a „găsi soluții globale”, dar a spus că părăsește întâlnirea „cu speranțe nejustificate”. „Dar cel puțin acestea nu au murit complet”, a scris Guterres.
Secretarul general al ONU a adăugat că își pune principalele speranțe în cea de-a 26-a Conferință a părților la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow. Aceasta și-a început lucrările la 31 octombrie și va dura până la 12 noiembrie.

Anterior, Premierul britanic Boris Johnson a vorbit despre importanța COP26. Negocierile nereușite vor cauza un eșec al coordonării globale în domeniul climei, se arată convins politicianul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?