Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1729

Biden nu plănuiește să discute cu Erdogan obiecțiile Turciei la adresa NATO

20 mai. 2022,, 14:00   Război în Ucraina
1888 0

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că liderul țării, Joe Biden, nu intenționează să discute despre preocupările Ankarei cu privire la extinderea NATO cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, transmite RIA Novosti.

„Nu există astfel de planuri în acest moment”, a spus Jake Sullivan.

Pe 18 mai, reprezentanții Finlandei și Suediei au solicitat oficial aderarea la NATO la sediul alianței de la Bruxelles.

Ratificarea tratatului de aderare ar putea dura pînă la un an, au spus diplomații finlandezi și suedezi. Cererile au fost înaintate secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de către ambasadorii celor două țări.

În același timp, pot apărea probleme din cauza refuzului Turciei de a aproba apartenența țărilor la alianță.


Pe 16 mai, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că nu va sprijini intrarea Finlandei și a Suediei în NATO și a cerut liderilor acestor țări să nu fie supărați pe el. El a explicat decizia prin faptul că Ankara nu este de acord să accepte în alianță acele state care au introdus restricții împotriva acesteia.

"Nu putem spune da. Atunci NATO nu va fi o organizaţie de securitate, ci va deveni un loc în care vor fi mulţi reprezentanţi ai teroriştilor", a spus Recep Tayyip Erdogan.

Poziția sa a fost confirmată de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu. Diplomatul a acuzat Oslo și Stockholm că găzduiesc militanți ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PMK), care este considerat extremist la Ankara. Potrivit ministrului, acesta este motivul pentru care majoritatea cetățenilor turci se opun aderării Finlandei și Suediei și a NATO.

În ciuda unor astfel de declarații ale autorităților turce, partea finlandeză continuă să insiste că există încă oportunități de rezolvare a problemei apartenenței la NATO. Președintele Sauli Niiniste și-a exprimat speranța că diferențele vor putea fi rezolvate „prin negocieri constructive”.

Autoritățile turce și-au exprimat în mod repetat condițiile pentru aprobarea intrării Finlandei și Suediei în NATO. Astfel, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a spus că Suedia și Finlanda ar trebui să „elimine preocupările” Ankarei în probleme de securitate.

Pe 19 mai s-a aflat că partea turcă a pregătit un întreg „dosar scandinav” cu condițiile pentru aprobarea intrării Finlandei și Suediei în NATO pentru diplomații din aceste țări, care vor sosi la Ankara pe 23 mai.

Dosarul conține cinci cereri cheie din partea Ankara legate de închiderea unui număr de organizații pe care Turcia le consideră teroriste. Vorbim despre extrădarea membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PMK) și ai organizației FETO, încetarea sprijinului pentru aceste organizații, recunoașterea Forțelor Naționale de Autoapărare (SNS) siriene ca teroriste. În general, Turcia va cere Finlandei și Suediei să închidă toate organizațiile pe care le consideră teroriste.

"Ei [diplomații] vor trebui să țină cont de cerințele noastre. S-ar putea să fie nevoiți să viziteze Turcia de mai multe ori", a declarat adjunctul ministrului turc de externe Sedat Onal.

În plus, Bloomberg a raportat că printre cererile Turciei se numără și intenția de a reveni la calitatea de membru în programul de furnizare a celor mai noi avioane de vînătoare F-35 și ridicarea sancțiunilor SUA pentru achiziționarea sistemelor rusești de apărare aeriană S-400.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий