Cazul Șor stiri: 594

Biden: „Aș fi bucuros să mă întâlnesc cu Putin”

2 dec. 2022,, 08:43   Război în Ucraina
2324 0

Apărînd împreună cu președintele Franței, Emmanuel Macron, în fața ziariștilor, președintele Biden a spus că își dorește o întîlnire cu președintele Federației ruse, Vladimir Putin.

Este prima vizită de stat a administrației Biden după ce raporturile bilaterale franco-americane au avut de suferit anul trecut, cînd Statele Unite și Marea Britanie au încheiat un contract pentru livrare de submarine către Australia, necomunicînd aliatului Franța care miza și ea pe o tranzacție similară.

În timpul conferinței de presă, Biden a spus că este pregătit să stea de vorbă cu Vladimir Putin dacă acesta demonstrează interes pentru încheierea războiului. „Încă nu a făcut-o. Dacă o va face, după consultări cu prietenii noștri din Franța și NATO, aș fi bucuros să mă întîlnesc cu Putin să vedem ce dorește”. „Între timp însă” – a continuat președintele Biden „trebuie să-i sprijim pe ucraineni.”

Șeful executivului american a caracterizat Franța drept unul dintre cei mai puternici parteneri și a elogiat-o pentru că primește refugiați ucraineni. Anterior, după ce a aterizat la Washington, Macron formulase critici aspre, spunînd că politici interne ale lui Biden „fragmentează Occidentul”. El a adăugat: „Există un risc acum și trebuie să-l discutăm ca între prieteni. Riscul este ca, confruntate cu probleme, Statele Unite să privească în primul rînd către propriul interes, și e normal și noi să facem același lucru”.

Referindu-se la politici comerciale americane și la protejarea unor industrii, Macron a spus că acestea vor fragmenta Occidentul pentru că creează diferențe între Europa și America. Remarcile au vizat sprijinul de miliarde de dolari pentru industriile americane cu aplicații ecologice și cel pentru producătorii americani de materiale semiconductoare. Ambele măsuri vizează contracararea influenței crescînde a Chinei, dar liderii europeni se tem că ele vor afecta industriile de acolo și chiar declanșa o confruntare comercială.


Poziția lui Macron, care poate fi amplificată acum este că reorientarea politicii americane către Asia înseamnă că Europa trebuie să aibă mai multă inițiativă în lume, decît să urmeze Washingtonul.

0
0
1
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?