Preşedintele stiri: 3022

Belgrad și Moscova negociază un nou contract pe termen lung privind gazele

16 oct. 15:30   În lume
2373 0

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, în emisia postului de televiziune "TV Prva" a anunțat că intenționează să ceară de la liderul rus, Vladimir Putin, să mențină un preț redus la gaze și în 2022.

Potrivit lui Vucic, el vrea să discute această problemă cu Președintele Rusiei, în cadrul întîlnirii cu el programată pentru 25 noiembrie, și care va avea o importanță "crucială", relatează Noi.md.

Vucic a explicat că acum Serbia cumpără zilnic cîte 6,5 milioane de metri cubi de gaz la "cel mai bun preț din Europa" - 270 de dolari pe metru cub. Contractul actual expiră la sfîrșitul anului. În același timp, după cum a menționat președintele, țara cheltuiește deja mai mult decît acest volum, iar iarna va cheltui 11,5 milioane de metri cubi, reducînd drastic rezervele.

În același timp, Vucic nu este mulțumit de formula propusă de Moscova pentru calcularea prețului gazelor. Potrivit acesteia, prețul gazului ar consta în 70 la sută din prețul la bursă, iar 30 la sută ar fi calculat conform formulei petrolului. În acest caz, prețul va fi de 790 USD pe metru cub de gaz. Cu toate acestea, președintele sîrb a numit un astfel de preț inacceptabil.

Despre faptul că Belgradul și Moscova negociază un nou contract al gazelor pe termen lung, a declarat șeful Comitetului interguvernamental ruso-sîrb pentru comerț, cooperare economică, științifică și tehnică (IPC), Nenad Popovici.


Potrivit lui, negocierile privind un nou contract pe termen lung între Gazprom și Serbiyagaz continuă în "această perioadă foarte dificilă, cînd prețul gazelor a crescut de 10-20 de ori". Popovici a precizat că discuția va aborda ți problema livrărilor directe de gaze din Rusia în Serbia.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X